”Jihad Jane”: Därför försökte jag mörda Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Colleen La Rose, den amerikanska kvinna som har erkänt att hon var del i en komplott för att mörda den svenske konstnären Lars Vilks, berättar nu för första gången om vad som ledde fram till mordplanerna.

Hennes resa från ett icke-religiöst liv i Philadelphias förorter till extrem jihadist har fascinerat världen ända sedan hon greps 2009. Först nu berättar Colleen La Rose själv om hur hon hamnade mitt i planerna att mörda Lars Vilks.

I intervjun med Reuters-journalisten John Shiffman beskriver hon hur hon från sju-åtta års ålder utsattes för sexuella övergrepp av sin far. Våldtäkterna pågick ända fram tills hon lyckades fly hemifrån vid 13 års ålder. Då vidtog istället ett liv fyllt av drogmissbruk och prostitution.

Ville bli martyr

Intresset för islam väcktes när hon hade en kort romans med en muslimsk man. I religionen fann hon för första gången en känsla av tillhörighet.

– När jag upptäckte islam trodde jag att det var mitt mål med livet. När jag konverterade kände jag att jag äntligen skulle vara någonstans där jag hörde hemma. Jag har överlevt många saker som egentligen borde ha dödat mig, säger Collen LaRose i intervjun.

För att få veta mer om religionen började hon surfa runt på olika hemsidor och blev mer och mer lockad av den våldsförhärligande extrema islamismen. Under kodnamnet ”Jihad Jane” rörde hon sig på olika islamistiska nätforum där hon bland annat uttryckte önskningar om att bli en ”martyr i Allahs namn”. Där fick hon också kontakt med andra jihadister.

– Jag pratade med dem så mycket på nätet att de kändes som bröder. Jag älskade dem så mycket att jag tog allt det de sade till mig, oavsett vad det var.

Reste till Sverige

På forumen fick hon kontakt med en al Qaida-sympatisör som kallade sig själv ”Eagle Eye”. Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som en hund hade då väckt stora protester runt om i världen.

– Åk till Sverige och mörda honom, var instruktionen som Colleen LaRose fick av ”Eagle eye”.

Terroristerna i al-Qaida trodde att hon med sitt blonda hår och amerikanska utseende skulle ha möjlighet att komma nära Vilks. LaRose reste också till Sverige hösten 2009, men när hon återvände till Philadelphia med oförrättat ärende greps hon av FBI. Hennes oförsiktiga aktivitet på olika nätforum hade avslöjat henne och den amerikanska underrättelsetjänsten hade då övervakat henne i 15 månader.

– Jag var så nära att lyckas med detta, säger LaRose i intervjun där hon inte ger uttryck för någon ånger.

Hennes far ska ha erkänt att han våldtagit sin dotter, men dömdes aldrig och dog 2010. Colleen LaRose säger att faderns övergrepp förstörde hennes liv.

– Jag har gjort allt möjligt dumt. Jag gjorde uppror på grund av vad han utsatte mig för och för att min mamma aldrig gjorde något för att hjälpa mig.

Domen mot Colleen LaRose väntas falla i mitten av maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.