Sverigedemokraterna satsar på utländsk TV Foto: TT

SD gör tv-satsning på engelska – vill sprida sin bild av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lanserar en ny satsning på webb-tv utomlands. Med engelskspråkiga sändningar vill man sprida sin bild av Sverige. Klassisk opinionsjournalistik, menar forskare.

Let's talk about it heter programmet som är tänkt att sändas veckovis i SD:s youtubekanal Riks.

Med engelskspråkiga sändningar hoppas man kunna sprida sin bild av Sverige till utlandet.

– Min upplevelse är att intresset för Sverige och svensk politik är stort, oavsett från vilken del av det politiska spektrumet man kommer ifrån. Vi var en gång en trygg nation i Norden men har blivit något helt annat. Det finns intresse av att prata om det internationellt, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna.

”Nyheter vinklade ur SD-perspektiv”

Programledaren kommer till en början vara Eva Vlaardingerbroek, som fram till förra året var aktiv i det nederländska nationalkonservativa partiet FVD. Efter avslöjanden om antisemitism och rasism i partiet, var hon en av flera partitoppar som lämnade partiet.

– Genom att beskriva problem i Sverige och lyfta upp dem i utlandet så vill man få tryck från utländska väljare om att saker inte står rätt till. Då kan det också bli enklare för svenska väljare att rösta på Sverigedemokraterna, säger Pontus Mattsson, inrikespolitisk reporter på SVT som skrivit två böcker om Sverigedemokraterna. 

– Det här är nyheter som är vinklade utifrån ett Sverigedemokratiskt perspektiv och partiets syn på tillvaron, säger Pontus Mattsson.

Nicklas Håkansson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, tycker att Let's talk about it är ett exempel på klassisk opinionsjournalisitik.

– Den är skild från nyhetsjournalistiken som ska informera på ett objektivt sätt. Opinionsjournalistik handlar om att lyfta fram och gynna ett intresse, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.