Timbuktu och SD Stockholm möts i rätten. Foto: Claudio Bresciani/Fredrik Sandberg/TT

SD Stockholm och Timbuktu möts i rätten i höst

Uppdaterad
Publicerad

Inför förra årets valrörelse använde Sverigedemokraterna i Stockholms stad frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina valstugor. I slutet av november 2018 svarade Timbuktu och musikförlaget Universal med att stämma partiet för upphovsrättsintrång. Nu är rättegångsdatum satt till början av november 2019.

Stämningen gällde till en början Sverigedemokraterna på riks-, läns- och kommunnivå. Men delar av åtalet lades ner och nu ska huvudförhandlingar alltså hållas mellan musikförlaget Universal Music Publishing och Timbuktu och Sverigedemokraterna Stockholms stad.

Timbuktu anser att Sverigedemokraterna använt texten ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina valstugor i Stockholm för att provocera honom och att partiet gjort sig skyldigt till upphovsrättsbrott. Timbuktu har skrivit en låt med titeln Alla vill till himmelen men ingen vill dö.

Sverigedemokraternas advokat menar dock att frasen är så pass utbredd att den inte omfattas av upphovsrätten.

Titeln, eller liknande titlar, har tidigare använts av andra musiker – bland andra Albert King, med Everybody wants to go to heaven but nobody wants do die, och Loretta Lynn, med samma låttitel.

Huvudförhandlingarna inleds i Stockholm den 6 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer