Jason ”Timbuktu” Diakité har stämt SD Foto: Fredrik Sandberg/TT & Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna om Timbuktu-kritiken: Valaffischen inget upphovsrättbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna bestrider den stämning som skickats in av musikförlaget Universal om att partiet ska ha gjort intrång på artisten Timbuktus upphovsrätt när de använde strofen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina valkampanjaffischer i Stockholm.

Det var i samband med valrörelsen 2018 som Sverigedemokraterna i Stockholms stad använde frasen ”Alla vill himmelen men ingen vill dö i vårdkön” i sin kommunikation på valaffischer.

I slutet av november förra året lämnade artisten Jason ”Timbuktu” Diakité och musikförlaget Universal in en stämningsansökan där de menade att Sverigedemokraterna stulit raden från Timbuktus låt ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”

– För oss är det ett självklart upphovsrättsintrång. Vi har haft ett sånt här fall tidigare med ett företag som kör båt på Östersjön med Peter Lundblads ”Ta mig till havet och gör mig till kung”. Det var inga problem att vinna det målet, sade Universal Music Publishings vd Martin Ingeström till Kulturnyheterna i samband med detta.

SD bestrider stämningen

Men Sverigedemokraterna håller inte med – i svaromålet som nu skickats in till Stockholms tingsrätt bestrider de att de ska ha gjort sig skyldiga till upphovsrättsligt intrång.

”Sverigedemokraterna har själva kommit på den aktuella texten till affischen. Jason Diakités låttitel och text är i sig inte upphovsrättsligt skyddad. Verkshöjd saknas. Det saknas originalitet, självständighet och individuell särprägel”, skriver deras advokat i svaromålet.

För enligt Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson är frasen ”alla vill till himlen [...]” så pass utbredd att det inte kan anses vara upphovsrättsskyddat.

– Vi ser det som att den här låttexten, att man spinner på att man vill till himmelen – det är så utbrett att man inte kan skapa ett upphovsrättsligt skydd för det, säger Niclas Karlsson och fortsätter:

– Vi menar alltså att det de påstår är upphovsrättsskyddat inte är det. Titeln och refrängen i låttexten omfattas inte av upphovsrättsligt skydd – och även om det finns ett sådant skydd och om man skulle konstatera det så är affischen inget intrång i den rättigheten.

”Begreppet är allmänt känt”

Niclas Karlsson poängterar vidare att formuleringen på valaffischen inte heller varit någon medveten handling av Sverigedemokraterna för att stöta sig med Jason ”Timbuktu” Diakité.

– Det har inte funnits något syfte när man gjorde affischen att ha hans titel och text som förlaga, utan det här begreppet är allmänt känt. Det tillhör vardagen så att säga, och det är väl i korthet vad målet går ut på, säger han.

Verkshöjd betyder ungefär originalitet och är det som krävs för att få upphovsrätten till ett verk.

Ett verk ska vara unikt för att uppnå verkshöjd, dvs att verket ska vara resultat av en intellektuell skapande verksamhet som har sådan individuell särprägel att två personer, oberoende av varandra, rimligen inte skulle kunna prestera exakt samma resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer