Se partiernas gamla valfilmer

Publicerad

Svenska filminstituet har lagt upp en stor mängd av partiernas gamla valfilmer. Under 30- och 40-talen kunde en valfilm vara en hel långfilm. Från 90-talet och framåt har det varit vanligare att försöka ge motståndarna en känga i det kortformat vi ser nu.

Ridande tjejer, domedagsklockor och en hockeyspelsmatch mellan Carl Bildt (M), Ingvar Carlsson (S) och Bengt Westerberg (FP) – det syns i några av de valfilmer som Svenska filminstitutet lagt upp ur sitt omfattande arkiv.

Under 30- och 40-talen var valfilmen en mer långfilmsliknande historia med kända skådespelare som man kunde se gratis på bio. I det mer klassiska formatet – en partiledare som förkunnar ett budskap – kunde det vara lite krångligt eftersom politiker inte var så vana vid rörlig bild.

Kulturvalet 2022

– Till och med en känd statsminister som Per Albin Hansson (S) visste inte om han skulle kolla in i kameran eller inte, säger Arash Kermanshahani, redaktör för Filmarkivet.se

Se ett axplock ur partiernas gamla valfilmer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet