I Griståget möttes två av Sveriges mest kontroversiella artister på samma scen, se de unika bilderna på Eddie Meduza och ”Svullo”. Foto: K special/SVT

Se de privata bilderna från den kontroversiella turnén med ”Svullo” och Eddie Meduza

Uppdaterad
Publicerad

I och med turnén Griståget kulminerade karriären för Eddie Meduza och Micke “Svullo” Dubois. I en ny dokumentär visas privat dokumentation från det stökiga livet backstage för första gången. 

– Turnén var som en samlad attack från fulkulturens giganter, säger Ika Johannesson, kulturjournalist och programledare på SVT Kultur.

Griståget som turnerade runt 1993 var en antireaktion på det folkkära Rocktåget, med Niklas Strömstedt, Tomas Ledin och Lena Philipsson. Istället för “Sommaren är kort” handlade låtarna på Griståget om sprit och sex och Micke “Svullo” Dubois drog grova skämt. Med på scenen fanns också en strippa och en fakir.  

– Problemet var bara att publiken var 18 år och neråt. Det var jättegrisigt, säger managern Ulf Bejerstrand i dokumentären.

”Asskönt att garva åt idioti”

Publikmässigt var turnén en succé. 

– Det var en genialisk kombination av artister. Eddie Meduza hade en stor publik ute i landet och ”Svullo” hade blivit folklig på SVT. Det är förmodligen enda gången den sortens grov, så kallad fulkultur fått en sådan inramning och stort genomslag, säger Ika Johannesson. 

Hur kommer det sig att de har tilltalat så många? 

– Det är asskönt att garva åt idioti, det fula och det dumma tilltalar de mer primitiva delarna av människan. Det måste finnas alternativ till det intellektuella och uppbyggliga. Men man måste också komma ihåg att det krävs en hel del intellekt för att framföra idioti på ett framgångsrikt sätt. Dessutom har både “Svullo” och Eddie Meduza starka levnadsöden, som gör att både deras värv och personligheter etsat sig fast. 

Vill du se mer av “Svullo” och Eddie Meduza? Griståget – färden mot revansch och undergång sänds i SVT2 fredagen den 1 januari klockan 20.00 och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.