Sean Connery. Foto: Peter Foley / EPA / TT

ANALYS: Sean Connery hann med mycket – ändå talar alla om Bond

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Trots att Sean Connerys karriär var lång och filmerna många är det för rollen som James Bond han kommer att bli ihågkommen. Få har blivit så förknippade med sin tids manlighetsideal.

Kim Veerabuthroo Nordberg, programledare och webbredaktör på Kulturnyheterna.

Kim Veerabuthroo Nordberg

Kritiker

Den unge Sean Connery var känd som en tuffing både på och bakom vita duken. Berättelser om hur han ensam besegrat sex huliganer på gatan som tonåring, eller hur under en filminspelning vridit pistolen ur handen på en mafioso som var svartsjuk på att den vackra ynglingen spelade mot hans flickvän, har bidragit till myten. 

Connery, kroppsbyggaren från Edinburgh, som tatuerat in orden ”Scotland forever” på armen, kom att representera den gamla skolans manlighet: välklädd men med hårig bringa, alltid med ett ögonbryn på sned och ett torrt skämt under martiniglaset. 

James Bond var hans namn, också.

Den främste Bond-tolkaren

Det sägs att Bond-regissören Terence Young tog den opolerade arbetarklassgrabben under sina vingar och lärde honom att föra sig i salongerna med den grad av sofistikation som skulle göra Bondkaraktären så ikonisk. Under många år var han sinnebilden för manlig coolness. Utan Sean Connerys Bond ingen Don Draper. 

Sean Connery var synonym med den hemlige agenten under hela 60-talet. Än idag röstas han ofta fram som den bästa Bond-uttolkaren. 

Men Connery ville inte spela Bond för alltid – han fruktade att bli en fånge i sin egna skapelse. Efter att en längre tid vantrivts med uppmärksamheten kring rollen tackade han nej till filmen On Her Majesty's Secret Service, men lät sig ändå lockas tillbaka till Diamonds are forever (1971). 

Sean Connery blev vare sig han ville det eller inte en av de där skådespelarna som är lite svåra att separera från karaktären. Ändå ägnade han större delen av sin karriär åt andra filmer.

Tackade nej till Gandalf

Karaktäristiskt för hans skådespeleri var hans magnetism och en torr humor och en skotsk accent som inbjöd till många parodier genom åren. Sean Connery fick en Oscar för rollen som den hårda snuten Jimmy Malone i The Untouchables (1987) och gjorde blockbusterroller i Hollywood under 90-talet i filmer som Jakten på Röd Oktober (1990) och The Rock (1996). 

Han hade förmågan att ta åldrandet med sig i sina roller och lämnar bakom sig en karriär som spänner över fem decennier. Sean Connery drog sig tillbaka från skådespeleriet i mitten av 00-talet, kort efter att ha tackat nej till rollen som Gandalf i Peter Jacksons Sagan om Ringen-trilogi – en trollkarlstolkning världen nog gärna velat se. 

Vid hans bortgång är det ändå James Bond alla talar om.

Ny syn på Bond

Och visst är den smokingklädde agenten en stilikon med både finess och råstyrka vars kraft inte har avtagit (filmserien har dragit in över sexton miljarder dollar hittills). Men med moderna glasögon är den ändå svår att bryta loss från det kvinnovåld och den misogyni som den charmige agenten bjudit på under åren, ett mönster som inte gått samtiden förbi.

Senare upplagor av James Bond är uppdaterade, aningen mer polerade än Sean Connerys. 

Ändå är det hans version världen kommer minnas som den arketypiska James Bond. Få har blivit så förknippade med sin tids manlighetsideal. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.