Foto: From Software

Sekiro: Shadows die twice hyllas av kritikerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter succén med Bloodborne är de japanska skräckmästarna på From Software tillbaka med Sekiro: Shadows die twice. Det japanska ninjaäventyret har varit hajpat bland studions dedikerade fans – och enligt de första recensionerna lever det upp till förväntningarna. Flera internationella spelsajter delade ut toppbetyg till Sekiro på releasedagen.

Under de senaste tio åren har den japanska spelstudion From Software etablerat sig som det regerande auktoriteten inom tv-spel med brutal svårighetsgrad. De gotiska actionäventyren i Dark Souls-serien och det unisont hyllade Bloodborne har blivit en sorts guldstandard för den delen av gamervärlden som älskar en bestraffande och svår utmaning.  men desto mer tillfredställande för den som kämpar sig igenom dem.

Förväntningarna är med andra ord höga när From Software under fredagen är tillbaka med sitt nya spel Sekiro: Shadows die twice. Spelet är en nattsvart tolkning av Japans feodala era, där spelaren ikläder rollen som en shinobi, en japansk ninjakrigare, som vill hämnas ett attentat mot sin klanledare.

Hyllas av kritikerna

Enligt de tidiga recensionerna på fredagen tycks inte Dark Souls-fansen bli besvikna: Spelsajten IGN delar ut 9,5 av 10 i betyg och kallar Sekiro för ”en fantastisk twist på ett redan lyckat koncept”. Gameinformer ger spelet 9/10 och ser ett ”intensivt och utmanande förverkligande av ninjafantasin.”

”Sekiro gifter From Softwares unika spelkoncept med smygande taktiska element, och erbjuder en upplevelse som är lika svår som den är tillfredsställande”, skriver Gamespot i sin pågående recension med ett betyg på 9/10.

På Metacritic, en samlingssajt för spelrecensioner, har Sekiro för närvarande 89/100 från kritikerkåren, och 8,4 av 10 från spelarna som själva skrivit recensioner.

Precis som sina föregångare tycks Sekiro däremot bli en svårbemästrad historia, med flera kritiker som beskriver det som diaboliskt utmanande. Forbes skriver i sin pågående recension att spelet är betydligt svårare än både Dark Souls och Bloodborne: ”Förbered dig på att dö, igen och igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.