Elizabeth Warren, demokratisk senator, engagerar sig i Britney Spears sak. Foto: TT

Höga politiker engagerar sig i fallet Britney Spears

Uppdaterad
Publicerad

Britney Spears förmyndarskap har letat sig upp på hög politisk nivå i USA. Nu ger sig de demokratiska senatorerna Elizabeth Warren och Bob Casey in i debatten. Samtidigt har ett antal republikanska ledamöter bjudit in popstjärnan till den amerikanska kongressen.

Britney Spears har befunnit sig under sin pappa Jamie Spears förmyndarskap sedan 2008. Fans världen över har de senaste åren engagerat sig i hennes fall under hashtaggen #Freebritney och spekulerat i om hon i själva verket önskar att återfå kontrollen över sitt liv.

I förra veckan lämnade popstjärnan ett uppmärksammat vittnesmål i rätten där hon bland annat berättade att hon tvingats till att uppträda, ha spiral, blivit medicinerad mot sin vilja, och hindrats från att gifta sig med sin pojkvän.

– Jag vill bli kvitt det här förmyndarskapet, sade Britney Spears.

Det var första gången hon själv kommenterade sin situation offentligt.

Brev till ministrar

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och har fått de demokratiska senatorerna Elisabeth Warren och Bob Casey att skicka brev till den amerikanska hälsoministern Xavier Becerra och justitieminister Merrick B. Garland, skriver The New York Times.

Man vänder sig även till de federala myndigheterna i landet som administrerar och beslutar om förmyndarskap.

Senatorerna uppmanar regeringen att se över hur kontrollen av hur systemet med förmyndarskap fungerar. Man påpekar problem med att förmyndarskapen bygger på delstaternas egna lagar och regler och att det finns brister i den nationella översynen.

”Ms. Spears fall belyser den den oro som framförts många gånger tidigare: risken för att ekonomiska och medborgerliga rättigheter missbrukas när personer hamnar under förmyndarskap”, skriver Warren och Casey.

Inbjuden till kongressen

Och det finns fler politiker som engagerar sig i Britney Spears. De republikanska kongressledamöterna och Trump-anhängarna Matt Gaetz, Marjorie Taylor Greene och Burgess Owens har i dagarna bjudit in stjärnan att tala inför kongressen.

”Du har blivit misshandlad av USA: s rättssystem. Vi vill hjälpa till”, skriver Matt Gaetz i ett brev till Spears, rapporterar Politico.

Förvaltningsbolag drar sig ur

Sedan tidigare har det varit det beslutat att pappa Jamie Spears skulle komma att dela det finansiella ansvaret för sin dotters tillgångar med förvaltningsbolaget Bessemer Trust.

Men efter Britney Spears vittnesmål i domstolen i förra veckan väljer bolaget nu att dra sig ur.

Bessemer Trust säger sig ha trott att arrangemanget byggt på samtycke och varit frivilligt för Britney Spears.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är turerna i fallet om förmyndarskapet för Britney Spears. Foto: AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer