Hör serieboksfantasterna Tristan Perada Gomez, Esma Holago och Pixie Kellerth berätta om sina favoriter. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Läsningen av serieböcker ökar: ”Fler kvinnliga tecknare bidrar”

Uppdaterad
Publicerad

Under läslovet är många barn hemma, men inte alla läser. Läsningen har sjunkit den senaste tiden, det konstaterade Förläggareföreningen så sent som i september. Trots det är serieromanen fortsatt populär, och läsandet av genren ökar.

Serieboken handlar inte längre bara om talande ankor och män i trikåer och därför lockar den också fler läsare, menar Fredrik Strömberg som är journalist, lärare och författare med tecknade serier som specialområde.

– Att serier har utvecklats och tillkommit är för att det kommit fram fler kvinnliga serietecknare. Det har gjort att vi har gått från att skriva för och med killar till att det idag är nästan tvärtom, säger han.

Förra året ökade den totala upplagan av serieromaner med 15 procent jämfört med året innan, enligt siffror från Förläggareföreningen. Egmont som är ett av Sveriges större serieförlag, har ökat sin upplaga med 50 procent sen 2017.

”Bilder är lika eller mer komplicerad läsning än text”

Att serieboken inte blivit ännu mer populär menar Fredrik Strömberg delvis är en äldre tradition och syn på litteratur, där det är finare att läsa prosatext än bilder.

– Det är som att bilder bara är något förenklat och barnsligt som man ska växa ifrån. De äldre pedagogerna missar ofta att du också läser bilder minst lika mycket som texten. Det är lika eller mer komplicerad läsning än text.

Hör serieboksfantasterna Tristan Perada Gomez, Esma Holago och Pixie Kellerth i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.