Jet Svärd är en av de svenska tecknare som satsar på webbserier, med sin apokalyptiska berättelse The next reaper. Foto: SVT

Experten: ”Serietidningen kommer sakta att försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Storhetstiden för den klassiska serietidningen är sedan länge förbi, men framtiden för serieböcker ser desto ljusare ut. På senare tid har även webbserierna börjat skapa intresse.

– Folk kan sitta och läsa i mobilen, och scrolla på tunnelbanan eller bussen, säger tecknaren Jet Svärd, som gör webbserier.

Under senare år har flera plattformar för webbserier, som läses i mobilen eller surfplattan, slagit igenom i framförallt i Asien. Sydkoreanska företag som Webtoon och Lezhin Entertainment når en storpublik över hela världen.

Fenomenet har inte slagit igenom på svenska än, men serieskapare här väljer ändå att satsa på det digitala. En av dem är Jet Svärd som gör serien The next reaper som handlar om en nyfödd lieman som ger sig ut i världen för att bekämpa de sju dödssynderna efter apokalypsen.

– Istället för att lägga serien i ett klassiskt format på papper så lägger man upp serien ruta för ruta i ett vertikalt format, säger Jet Svärd.

– Det är väldigt tydligt om jag ser hur det är på serieskolan som jag företräder. Många av de kreatörer som kommer till oss har målet att bli webbserietecknare, så var det inte för fem år sedan, säger Fredrik Strömberg, kursansvarig på Serieskolan.

Krympande utbud

Sedan länge krymper utbudet av serietidningar, både upplagorna och antalet titlar. Listor från Kungliga biblioteket visar att det gavs ut 83 periodiska serietitlar 1989. 10 år senare hade den siffran sjunkit till 60, och i slutet av 2019 var det 31 titlar på listan. 

– Om man tittar på seriernas guldår under 80- och 90-talet så hade vi en del enorma upplagor, som Kalle Anka på 200 000 per vecka. Vi är inte riktigt på de nivåerna i dag, säger Jonas Lidheimer, informationsansvarig Egmont Förlag.

Stor konkurrens

Konkurrensen från bland annat appar, spel och streamingtjänster är stenhård. Det är främst läsare i tonåren och unga vuxna som har tappat intresset.  

- När Manga kom för ungefär 10-15 år sedan så var det bra för att fånga upp unga läsare. I dag har vi inte den magneten som drar in unga läsare, säger Fredrik Strömberg.

Etablerade tidningar som riktar sig till de yngsta läsarna, som Kalle Anka och Bamse, säljer fortfarande bra. Många nya titlar bygger också ofta på karaktärer från de här etablerade storsäljarna. Även vuxna läsare, som har vuxit upp med serietidningar, fortsätter att läsa serier som 91:an och Fantomen. 

Kommer försvinna

I dagsläget ger knappt en handfull förlag ut serietidningar i Sverige samtidigt som långt över 20 förlag ger ut serieböcker. För 20 år sen gavs det, enligt Kungliga biblioteket, ut drygt 100 serieböcker i Sverige, både helt nya och nyupplagor av gamla titlar. 2019 kom över 200 titlar. 

– Vi har ju känt av en ökad efterfrågan på kvalitetsserier, inte minst för barn och unga, säger Jonas Lidheimer, informationsansvarig Egmont Förlag.

 Vad kommer hända med serietidningen? 

– Serietidningen kommer sakta att försvinna, tror jag. Webbserier och serier i bokform kommer att fortsätta finnas kvar, säger Fredrik Strömberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.