Sex Oscar till The Hurt Locker

Uppdaterad
Publicerad

– Det är ett livs ögonblick, sa Kathryn Bigelow.

Kathryn Bigalow vann som första kvinna det tunga regipriset för sin relativt lågbudgeterade krigsfilm The Hurt Locker.

Knappt fem minuter senare stod det klart att The Hurt Locker vann Oscargalans absolut största pris – Bästa Film.

Sammanlagt tog The Hurt Locker hem sex av de nio Oscar som den var nominerad till. Därmed blev inte världens dyraste och världens mest inkomstbringande film Avatar galans stora vinnare, utan fick nöja sig med tre statyetter.

Väntade vinnare

I övrigt var det ytterst få om ens några överraskningar vid årets filmgala. Sandra Bullock vann precis som hon gjort vid Golden Globegalan och Screen Actors Guild-awards för Bästa kvinnliga huvudroll i The Blind Side

– Har jag verkligen förtjänat den här eller har jag bara tröttat ut er alla? frågade sig Sandra Bullock i början av sitt tacktal.

Hennes röst sprack när hon tackade sin mor.

– Jag vill tack mamma för att jag inte fick hänga med killar förrän jag var 16 år för att hon visste vad som skulle hända annars. Och för att hon stöttade mig att bli en artist. Och som sa att varken ras, bakgrund, ålder eller kön gör någon bättre än någon annan.

Vann efter fem nomineringar

Jeff Bridges fick till slut sin Oscar efter fem nomineringar. Hans prestation som försupen, före detta countrystjärna i Crazy Heart gav honom Oscarn i kategorin Bästa manliga huvudroll.

– Wohooooo!! Tack mamma och pappa för att ni lät mig jobba med ett så häftigt yrke, sa en lycklig Bridges i ett tacktal som verkligen inte behövde anpassa sig till årets 45 sekunders-gräns.

– Jag vill verkligen tacka min vackra fru som jag varit gift med i 33 år, sa Jeff Bridges avslutningsvis.

Två Oscar till svenske Ottosson

Svenske ljudläggaren Paul Ottosson står bakom The Hurt Locker och prisades just i båda ljudkategorierna, Bästa ljud och Bästa ljudläggning.

– För många år sedan sålde jag allt för att komma hit (till Hollywood) för att göra det ni gör, sa han bland annat i sitt tacktal.

The Hurt Locker prisade för, förutom de två ljud-priserna, Bästa Originalmanus, Bästa klippning, Bästa regi och Bästa film.

Avatar tre Oscar togs emot för Bästa foto, Bästa scenografi och den helt klart mest väntade – Bästa specialeffekter.

Waltz och Mo´Nique

Birollskategorierna höjde inte heller några ögonbryn – Christoph Waltz onskefulla nazist Hans Landa i Inglourious Basterds förtjänade honom en Oscar för Bästa manliga biroll och Mo´Niques vann Bästa kvinnliga biroll för rollen som tyranniska mamma i Precious.

Precious fick därmed sin andra för kvällen – då den tidigare vunnit i kategorin Bästa manus efter annan förlaga.

Årets programledare för Oscargalan var Steve Martin och Alec Baldwin.

Värdparet inledde i sedvanlig ordning med att småskämta om de nominerade skådespelarna och filmerna.

– Meryl Streep har rekord i antalet nomineringar (16 st) – eller som jag skulle vilja kalla det; flest förluster, sa Alec Baldwin åtta minuter in i galan.

Ingen Oscar till Eklund

Patrik Eklund var den andra representanten för Sverige på galan genom sin nominering i kategorin Bästa kort-dokumentär. Det blev dock ingen vinst för hans film Istället för Abrakadabra utan Oscarn gick istället till The New Tenants av Joachim Back och Tivi Magnusson.

Sofia Benholm och Film och Drama

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.