Facebook vill göra det svårare att marknadsföra sexuella tjänster på deras plattformar. Foto: Genrebild: SVT

”Sex-emojis” förbjuds på Facebook och Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Postar du ett inlägg som innehåller aubergine-, persika- eller vattendroppsemojin kan du bli avstängd – åtminstone om emojisarna förekommer i ett och samma inlägg. Facebook förbjuder nu användning av emojis ”i sexuella syften” för att förhindra marknadsföring av sexuella tjänster på sina plattformar.

Facebooks gemenskapsregler, som även gäller för Instagram, har uppdaterats till att gälla användningen av emojis. Mer specifikt gäller det sexuellt anspelande emojis.

Förändringarna ska ha antagits redan i augusti men uppmärksammades inte förrän under tisdagen, när flera amerikanska medier snappade upp en artikel från sajten Xbiz som menade att de nya reglerna riktar in sig på sexarbetare.

Det är kapitlet om ”Stötande innehåll” där paragrafen ”Marknadsföring av sexuella tjänster” förtydligats och nu innehåller ett förbud av bland annat: Kontextuellt specifika och vanliga sexuella emojier eller emojisträngar.

”Inte emojisarna i sig som vi agerar mot”

Exakt vilka emojis som anses anspela på sex förtydligas inte i de nya reglerna, men enligt en talesperson för Instagram görs en helhetsbedömning av inlägg som rapporteras som stötande.

För att innehåll ska raderas kräver det att det innehåller en emoji ”av sexuell karaktär” i kombination med en implicit eller indirekt förfrågan om exempelvis sex eller nakenbilder. Om det gäller förfrågan som görs i text eller i form av bilder och andra emojis förtydligas inte.

”Det är inte emojisarna i sig som vi agerar mot” säger Instagram till the New York Post.

Efter regeländringarna skulle Facebook och Instagram kunna tolka den här sekvensen som en uppmaning till att sälja sexuella tjänster. Foto: Montage emojis

Det är redan förbjudet att posta inlägg med syfte att annonsera eller efterfråga sexuella tjänster på plattformarna. De nya riktlinjerna kan sägas underlätta flaggandet av inlägg som använder sig av just emojis för att göra detta.

Förutom förbud mot användning av emojis i sexuella syften så blir det även förbjudet att lägga upp bilder på nakna kroppar där kroppsdelar täcks med hjälp av emojis.

Så här säger Facebooks regler om sexuellt ”suggestiva inslag”:

Det är inte tillåtet med:

– Kontextuellt specifika och vanliga sexuella emojier eller emojisträngar.

– Regional, sexualiserad slang.

– Omnämnande eller avbildande av sexuell aktivitet (inklusive handmålad, digital eller verklig konst) som: sexuella roller, samlagsställningar, fetish-scenarier, upphetsat tillstånd, samlag eller sexuell aktivitet (sexuell penetration eller onani).

– Bilder på verkliga personer där den nakna kroppen täcks av kroppsdelar, föremål eller digitala hinder, även långa sekvenser på helt nakna rumpor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.