Foto: TT/Montage

SF Bio stoppar SD-reklam

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna Göteborgs reklamfilm stoppas av SF Bio. Starka reaktioner från biobesökare gör att personalen inte känner sig säker.

Reklamfilmen har de senaste tre dagarna visats på biografer i Göteborgsområdet, skriver Göteborgs-Posten.

Efter visningarna har SF:s personal flera gånger sökts upp av upprörda besökare.

– Personalen har krävts på förklaringar om varför vi visar filmen och om de själva står bakom den. De har upplevt att stämningen varit hätsk och det har känts för osäkert helt enkelt. Det här är inte vår personals uppgift. Därför väljer vi nu att sluta visa filmen, säger Thomas Runfors, informationschef för SF Bio till Kulturnyheterna.

”Säkerheten i första hand”

SF Bio och Sverigedemokraterna Göteborg skrev redan förra året ett avtal om att filmen skulle visas på biografer i Göteborgsområdet fram till riksdagsvalet. I avtalet ingick även att reklamen skulle visas innan barnfilmer.

Enligt Thomas Runfors genomgick SD:s reklamfilm företagets vanliga granskning, utan att man reagerade på innehållet.

– Vi har själva inga synpunkter på filmen, den är ganska harmlös. Politiska partier ska kunna annonsera hos SF men när den här typen av situationer uppkommer måste vi sätta vår personals säkerhet i första hand.

SD: ”Skrämmande beslut”

Från Sverigedemokraternas håll är man starkt kritiskt till SF Bios beslut.

– Det är skrämmande att man försöker tysta ett politiskt parti på det här sättet. Ingen ska behöva känna sig otrygg på sin arbetsplats men om människor beter sig så här när de går på bio så är det en polisiär fråga, säger Jörgen Fogelklou, ledamot i SD Göteborgs distriktsstyrelse.

Överväger stämning

SF Bio är beredda att betala tillbaka pengar till Sverigedemokraterna för den återstående tiden som filmen skulle ha visats. Men det räcker inte enligt Jörgen Fogelklou.

– Vad jag kan se gör sig SF Bio skyldiga till kontraktsbrott och vi ska självklart ha tillbaka alla pengar vi lagt ut. Vi ska titta närmare på detta nu och överväger att stämma företaget.

”Bio ska vara trevligt”

Att SF Bio skulle försöka tysta Sverigedemokraterna håller Thomas Runfors inte med om.

– Självklart är principen om yttrandefrihet viktig för oss. Men det ligger inte i vårt uppdrag att visa reklam som våra kunder vänder sig starkt emot. Det ska vara trevligt att gå på bio. Vi är i nöjesbranschen och händer det något som skadar vårt varumärke eller vår personal så måste vi reagera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet