SF:s styrelseordförande svarar på kritiken

Publicerad

SF:s styrelseordförande Mikael Lövgren tjänade inga pengar på att bolaget hyrde ut en båt han delvis äger, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter. SF har den senaste veckan fått hård kritik för att spendera pengar på lyx trots att företaget gör stora förluster.

SF Studios styrelseordförande Mikael Lövgren svarar nu på kritiken som har förts fram mot företagets vidlyftiga representation.

Kritiken handlar bland annat om att SF hyrde lyxjakten ”Naughty by Nature” för cocktailpartyn och möten under filmfestivalen i Cannes. Båten är registrerad i Isle of Man, som inte har inkomst på kapital, bolagsskatt och en mycket låg inkomstskatt. Dessutom ägs den delvis av just Mikael Lövgren vilket betyder att han tjänar pengar om båten hyrs.

Kritiken mot SF Studios

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Lövgren att han visserligen är en av ägarna till den omtalade båten, men att han äger under 15 procent och ”tjänade personligen inga pengar på uthyrningen utan dessa har gått till att täcka normala driftskostnader”. Normalt ligger hyran för ”Naughty by Nature” på cirka 500.000 kronor i veckan. Bolaget har dock inte velat berätta hur mycket de betalade.

”Svinig grabbkultur”

I mejlet skriver Lövgren också att båthyran redovisats enligt gällande regler och att han själv inte har tagit initiativet till hyra av båten eller deltagit i beslutet.

Det var tidigare i veckan som ett tjugotal personer som Kulturnyheterna talat med, bland dem regissören Hannes Holm, förde fram kritik mot SF:s ”sviniga grabbkultur” som går ut över filmproduktionen. Enligt kritikerna spenderar SF Studios ledning tiotusentals kronor på champagne, yachter och lättklädda kvinnor, samtidigt som man de senaste åren gjort stora förluster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet