Bilden till vänster kommer från VIP Room i Cannes, strippklubben som SF-topparna besökt. Foto: Skärmdump/VIP Room och Sindra Grahn/SVT

SF Studios vd: ”Vi är inte sexister”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har de senaste dagarna rapporterat om en skarp kritik mot ledningen för SF Studios. Det handlar både om anklagelser om sexism och om onormala ekonomiska krav vid filmproduktion. Nu har SF Studios VD Jonas Fors valt att bemöta kritiken i en exklusiv intervju.

Under flera veckors tid har Kulturnyheterna sökt SF Studios vd Jonas Fors. Han har inte svarat. Anledningen är att han inte vill kommentera rykten, förklarar han när vi träffas på Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm, efter att presschefen Stefan Klockby lotsat oss in.

– Det har väldigt mycket ryktesspridning kring det här som var i pressen om olika saker, och då kände vi att den typ av rykten kommenterar inte vi. När det gick över till att bli rykten, eller påståenden, kring sexism, som påverkar vår bolag, då tyckte vi det att nu är det dags att vi går ut och pratar om det, säger Jonas Fors.

”Inte en strippklubb”

Under årets Cannesfestival festade SF studios vd Jonas Fors tillsammans med branschkollegor på VIP-room. En klubb som av flera besökare som Kulturnyheterna pratat med kallas väldigt sexistisk. Men Jonas Fors håller inte med om den verklighetsbeskrivningen.

– VIP Room är inte en strippklubb, det är en nattklubb som besöks av väldigt många på festivalveckan. Den ligger på ett prominent hotell. Salma Hayek och de var där till exempel, så det är inte en strippklubb, säger Jonas Fors.

”Betalas med privata pengar”

Finns det avklädda lättklädda kvinnor som poserar eller dansar?

– Näe, alltså inte vad jag har sett, att det finns någonting som dansar på det sättet. Sedan hur de är klädda, det kan man säkert ha synpunkter på. Men jag har faktiskt inte lagt märke till hur de är klädda. Allt det här betalas ju inte med SF:s pengar, säger Jonas Fors.

Vilka pengar betalas det med?

– Med privata pengar.

Dina privata pengar?

– Ja, mina privata pengar när jag var där. Och de andra medarbetarnas privata pengar när de var där, säger han.

Ska göra en medarbetarenkät

Men många menar att klubbesöken bara är en av beståndsdelarna i vad som beskrivs som en machokultur. Sedan Jonas Fors tillträdde som vd 2013 har över tjugo kvinnor slutat. För Kulturnyheterna berättar flera av dem att de slutat på grund av vad de beskriver som en svinig grabbkultur, där det exempelvis är okej att skryta om att man hyr eskortflickor. Vi frågar hur Jonas Fors ser på det.

– Det är ingenting jag över huvud taget känner till. Om du frågar oss i ledningen och inom bolaget så uppfattar inte vi oss som sexistiska.

Men det är ju just ledningen som kritiseras.

– Ja, men återigen så uppfattar vi oss inte som sexistiska.

Så vad ska ni göra åt det?

– Vi kommunicerar internt, vi gör lite förfrågningar ut, vi kommer göra medarbetarenkäter och annat, säger han.

Tillbakavisar kritik om ekonomi

SF Studios har de senaste dagarna även kritiserats för att de behåller en större del av filmbudgeten än vad som är gängse i branschen. Enligt Hannes Holm, som gjorde ”En man som heter Ove” på just SF Studios, menar att bolaget ville stoppa trettio procent av filmbudgeten in i bolaget, innan filminspelningen började. Men den kritiken tillbakavisar Jonas Fors.

– Det känner jag inte igen, säger han.

Men bland annat Filminstitutets vd Anna Serner och regissören Hannes Holm vidhåller att en för liten del av filmbudgeten hamnar på vita duken.

Vill jobba med Hannes Holm igen

– Det kanske är så att han har den uppfattningen att han ville göra mer saker men att det inte fanns de resurserna i projektet. Men nu tycker jag att Hannes Holm gjorde en fantastisk film, säger Jonas Fors och syftar på ”En man som heter Ove”.

Kommer ni att arbeta med Hannes Holm igen?

– Ja, det hoppas jag verkligen att vi får chansen att göra, säger Jonas Fors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.