Bilden till vänster kommer från VIP Room i Cannes, strippklubben som SF-topparna besökt. Foto: Skärmdump/VIP Room och Sindra Grahn/SVT

SF svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Fors, vd för SF Studios, ger nu sin syn på kritiken mot bolaget i ett mejl till Kulturnyheterna.

Under tisdagen berättade Kulturnyheterna om branschens hårda kritik mot det anrika bolaget SF Studios. Regissören Hannes Holm var en av flera i branschen som menade att pengar har blivit viktigare än kreativitet och att företaget präglas av en sexistisk grabbkultur.

Bland andra regissören Hannes Holm och produktionsbolaget Filmlance vd Lars Blomgren SF Studios för att ha blivit giriga. Hannes Holm hävdade att SF Studios tar 30 procent av filmbudgeten och stoppar i bolagets egen ficka. Nu svarar vd:n Jonas Fors på kritiken.

Kritiken mot SF Studios

Svarar i ett mejl till Kulturnyheterna

I mejlet till Kulturnyheterna skriver vd:n Jonas Fors att de inte har högre marginaler än andra bolag.

”Om vår affärsidé:

Vi producerar film och tv-drama av hög kvalitet med kommersiell potential. Vi har en affärsrelation med en lång rad producenter och kreatörer och vi kommenterar inte avtalen oss emellan. Generellt följer våra produktionsavtal branschstandard och granskas av SFI i de fall produktionerna beviljats stöd. Dessutom granskas de ju av övriga parter då det ofta rör sig om samproduktioner. Vi har inte till min kännedom någonsin haft en marginal i närheten av de 30 procent som nämns i ert inslag. De ligger som regel kring 10 procent.”

Hannes Holms uppgifter om 30 procent är grundade på arbetet med filmen ”En man som heter Ove”, som Hannes Holm gjorde på just SF Studios. Han, och en rad andra röster ur branschen, vidhåller att SF har som affärsidé att stoppa 30 procent av produktionsbudgeten in i bolaget.

– Trams, är min snabbaste kommentar, säger Hannes Holm när han får läsa Jonas Fors svar.

– De kallar det för marginal och jag har själv sett dokument där de tycker att 19,7 procent är alldeles för liten marginal och behöver åtgärdas, säger Hannes Holm. Jonas Fors får gärna sitta och prata om sina 10 procent. På min film fattades plötsligt 30 procent av totalen, säger Hannes Holm.

Kritik mot grabbkultur

I tisdagens rapportering i Kulturnyheterna kritiserades dessutom bolaget för att ha en sexistisk grabbkultur. På årets Cannes-festival använde ledningen för SF Studios lyxjakten Naughty by Nature, som kostar nära en halv miljon kronor i veckan att hyra, och tillbringade tid på klubben VIP-room, där personalen poserar nakna. Så här skriver SF:s vd Jonas Fors om dessa uppgifter:

”Besök på nattklubb:

SF Studios arrangerar inte och betalar inte för några evenemang på nattklubbben VIP Room i Cannes. Den ligger i Marriot Hotel och är en populär mötesplats i samband med festivalen. En del av våra medarbetare, både män och kvinnor, har valt att besöka klubben på egen bekostnad. Utanför arbetstid. Så även jag.

Angående båten vi hyrde:

Att chartra en båt med båtplats var den mest kostnadseffektiva lösningen för de behov vi hade på plats. Kostnaden var lägre än alternativen för boende, evenemang, mötes- och arbetslokaler för vår internationella försäljningsverksamhet. Om någon har ett bättre och mer prisvärt alternativ att erbjuda oss inför nästa år så är jag idel öra.”

Ser allvarligt på ”grabbkultur”

Uppgifterna om att bolaget skulle präglas av en sexistisk och grabbig kultur skriver Jonas Fors att han tar allvarligt på.

”Angående kulturen på företaget:

Jag ser naturligtvis allvarligt på om det uppfattas på det sättet. Det stämmer inte med de värderingar jag och det här företaget drivs av. Vi har hälften kvinnor i ledningsgruppen och i ledande befattningar. Vi har 60 procent kvinnor bland våra medarbetare. Men vi ska utvärdera detta och se vad vi kan göra för att bli ännu bättre.”

Kulturnyheterna har sökt  Jonas Fors för en intervju under flera veckors tid, men ännu inte fått en sådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet