Ikoniska biovinjetten byts ut – här är den nya. Foto: Bertil Ericson / TT

Ikoniska biovinjetten byts ut – här är den nya

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna blev starka när Filmstaden annonserade sin nya logga. SVT Nyheter kan nu visa den nya vinjetten, som även den fått svenska folket att minst sagt rynka på näsan.

Den ikoniska biovinjetten komponerades redan 1943, och har hållit i sig sedan dess. Men när biograferna får nytt namn måste loggan bytas ut – och så även den gamla vinjetten.

För att komma fram till vilken vinjett Filmstaden ska ha genomfördes en omröstning. Enligt dem själva röstade över 40.000 personer på den vinnande musiksnutten.

Oklart kring namnbytet

Biograferna i Sverige låg tidigare under SF studios och kallades då för SF bio. Nu byter de namn till Filmstaden, men SF studios finns kvar och kommer fortsätta producera filmer.

I och med namnbytet måste Filmstaden skaffa en ny logga, något som minst sagt upprört publiken. Men SF studios finns kvar, med samma logga och samma klassiska vinjett.

I en tidigare version av videoklippet stod att vinjetten inleder alla svenska biofilmer. Det stämmer inte, utan alla Filmstadens biofilmer inleds med den nya vinjetten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.