Sierskor och snutar på Market art fair

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar två stora konstmarknader i Stockholm. Market och Supermarket. En av de konstnärer som ställer ut är Tova Mozard. Hon har tillbringat en hel del tid i Los Angeles i Kalifornien, där hon har studerat likheterna mellan poliser och spågummor, och gränsen mellan fiktion och verklighet.

– Verklighetens poliser lånar från filmen. Och tvärtom. Så jag ville liksom dekonstruera deras manér, säger Tova Mozard.

I sitt nya filmprojekt följer Tova Mozard två skådespelare, tvillingarna Steve och Eric Cohen, som övar på att spela poliser. Och just nu är tvillingbröderna Cohen influgna till Stockholm för att genomföra ett performance, där de spelar upp några av de scener de repeterar i filmen bland besökarna på Galleri Platform. Snututtryck som ”freeze” och ”you have the right to remain silence” upprepas in absurdum.

Bröderna är skådespelare som spelar skådespelare som spelar poliser. De rör sig fram och tillbaka mellan sina olika roller, och med hjälp av dem ställer konstnären frågor om autencitet, skådespel och essens.

Verklighetens glidningar

Tova Mozard intresserar sig för det teatrala. I tidigare verk har hon bland annat iscensatt sin egen terapi på Dramatens stora scen. I överdriven teatersminkning och iförda ljusrosa nattlinnen avhandlar hon, modern och mormodern tillsammans med en psykolog familjetrauman, i rampljuset och framför en rullande kamera. Hon rör sig ofta där, i glappet, eller glidningen, mellan fiktion och verklighet. Tycks ibland se världen som en scen och talar om människor som karaktärer eller roller.

Los Angeles som scen

Intresset för nöjesindustrins mekanismer och estetik har fört henne till Los Angeles, drömfabriken, och hennes bildvärld har ibland jämförts med David Lynchs.

– Los Angeles är som en stor scen, där den alltid skinande solen är strålkastarljuset, säger Tova Mozard.

Drömskt och vilset

I staden har hon bland annat fotat huset där Psycho spelades in, och gjort filmer med avdankade skådespelare och komiker. När hennes nya verk nu visas på Market i Stockholm är det fokus på kaliforniska miljöer. Flera av fotografierna som visas föreställer spådamers skyltfönster: bjärta neonskyltar som utlovar själsfrändesspecialister och ockult expertis.

– Det är ett slags bild av ett upplöst samhälle, eller ett samhälle som är drömskt och lite vilset, säger hon.

Sieskor med pondus

Tova Mozard drar paralleller mellan spådamer och poliser. Båda tar sina roller på mycket stort allvar.

– Det de har gemensamt är att de är väldigt hårda. De här spådamerna jag har träffat är liksom stenhårda. De viker liksom inte en tum från deras yrken och vad de tror på. De har en väldig pondus.

Vad har de sagt till dig?

– Till mig har de sagt att jag har ett mörker över mig. Många vill hjälpa mig. Många ser mig som en vilsen tjej. Men det är också för att jag spelar en roll när jag träffar dem, säger hon.

Konstmarknaden: en hundutställning

På Färgfabriken i Stockholm, som är en del av Market art fair, visas Tova Mozards fotografier till och med den 26 mars. Konstmarknaden betraktar hon som ännu en scen, men en som hon inte är överdrivet förtjust i.

– Det är lite sådär hundutställningskänsla. Man står och väntar i sitt bås på uppmärksamhet och så kanske de bara går förbi. Men du vet: köp mig, nej köp mig. Så det är inte så kul, säger Tova Mozard.

Market art fair pågår i Stockholm den 24-26 mars. Polisperformancet går att se på galleri Platform den 23 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.