Bild från 2005 med bandmedlemmarna (från vänster) Jonsi Birgisson, Orri Pall Dyrason, Kjartan Sveinsson och Georg Holm. Foto: TT/Charles Rex Arbogast

Sigur Rós-trummis hoppar av – anklagad för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på Facebook skriver Sigur Rós-tummisen Orri Páll Dýrason att han väljer att sluta i bandet efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier.

På sin officiella Facebook-sida skriver Dýrason om sitt avhopp: ”Jag vill inte att dessa allvarliga anklagelser påverkar bandet och det viktiga och vackra arbete som har gjorts under de senaste åren”.

De kvarvarande bandmedlemmarna i den isländska rockbandet gjorde senare samma dag ett inlägg med texten: ”Efter att det dykt upp otroligt allvarliga och personliga anklagelser mot honom de senaste dagarna har vi accepterat vår bandmedlems Orri Páll Dýrasons avhopp för att låta honom ta itu med detta privat. Jónsi & Georg”.

Sigur Rós grundades i Reykjavik 1994 och gav ut sitt debutalbum ”Von” 1997. Dýrason blev medlem 1999, samma år som gruppen slog igenom internationellt med skivan Ágætis byrjun. Bandet är aktuellt med filmmusiken till svenska Jonas Åkerlunds långfilm Lords of chaos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.