Foto: TT

Silvana Imam om tacktalet

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal riktade Årets artist sig direkt till sin pappa och sin släkt i Syrien på arabiska, och till sin mamma och syster på litauiska.

– Det första jag sa var: Älskling, jag vet att du förstår vad jag säger. Ni ska veta att ni är här med mig ikväll.

Silvana Imam berättar att hon riktade sig till sina mostrar, morbröder och farbröder som tagit sig hit med ”fucking flyktingbåt till Danmark för att Sverige stängt sina gränser”.

– De är här med mig ikväll. Det är dubbla känslor. Jag är jättelycklig men jag tänker på min familj också.

”Det enda som räknas är att ni förstår vad jag säger”

Den andra delen av sitt tacktal höll hon på litauiska och pratade till sin mamma och syster, med vetskapen att ingen annan i rummet sannolikt skulle förstå vad hon sa.

– Ingen här vet hur mycket jag har lidit. Men jag vann. Det enda som räknas är att ni förstår vad jag säger.

Vad betyder det här priset?

– Det här är ett erkännande, ett plus men det är inte det som driver mig alls. Jag skulle vara lika glad om jag inte vann. På riktigt. Varje år som jag släpper musik kommer jag göra det från hjärtat. Det spelar ingen roll om någon tycker det är bra. Så länge jag berör människor har jag vunnit.

Silvana Imam var en av de vinnare som hade ”läckt ut” innan galan, men att kamma hem priset var inget som hon räknat med.

– Det är ju en tabbe liksom att det läckte. Ett misstag. Men jag spelade inte förvånad. Jag har inte tänkt att jag redan hade vunnit. Man vet inte förrän det är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.