Ilskan mot Grammis: ”Otroligt förminskande”

Uppdaterad
Publicerad

”Otroligt förminskande”. Så skriver artisten och producenten Pernilla Andersson om presentationen hon fick som prisutdelare på Grammisgalan.

Pernilla Andersson var inbjuden att dela ut Grammispriset till årets producent på gårdagens gala.

Andersson arbetar själv som producent sedan fjorton år tillbaka. Trots det introducerades hon som ”fiskare, grammisnominerad, student vid Kungliga musikhögskolan, student vid Balettakademien, melodifestivalendeltagare”.

Första kvinnliga producenten

I ett inlägg på Instagram skriver Pernilla Andersson att hon känner sig förminskad.

”Det var viktigare att presentera mej som fiskare (?!), melodifestivaldeltagare och student vid Balettakademien (några månader -93) än som Sveriges första kvinnliga producent (2002, Capitol) eller som den enda kvinna som fått producentpris av George Martin.”

Hon menar att det finns tydliga skillnader i hur Grammisgalan väljer att presentera kvinnliga och manliga producenter.

– Det nämndes inte överhuvudtaget att jag jobbar som producent. Om man jämför med min kollega, som jag absolut inte har något emot, Andreas Kleerup så presenteras han som mannen, myten, legenden, gränsöverskridande musiker och geni innan han går in. Jag tror att kvinnor hade producerat mer, varit starkare och fått en mer framträdande roll om vi hade låtit bli att förminska dem i detta yrket. 

Vandrade in till Beatles

Pernilla Andersson reagerar också på att hennes promenad in på scenen ackompanjerades av The Beatles ”Come together” – istället för hennes egen musik.

”När de flesta artister gick in till sin egen musik så kunde tydligen Grammis inte hitta en enda låt i min snart 17 åriga karriär som dög att gå in till. Så jag fick gå in till Come Together av Beatles. (Bra låt men alltså...) Otroligt förminskande.”

Markerade på scen

Samtliga nominerade i kategorin ”årets producent” var män. Pernilla Andersson är kritisk till den sneda könsfördelningen, något hon också markerade uppe på Grammis-scenen. I sin presentation av producenterna sade hon: ”Jag skulle egentligen bara vilja säga – de nominerade MÄNNEN är:”

Kulturnyheterna har sökt Grammis/Ifpi:s kommunikationschef Lisa Cronstedt utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grammisgalan 2016

Mer i ämnet