Simpsons-avsnitt saknas i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Ett avsnitt av tv-serien ”The Simpsons” som nämnde kinesiska arbetsläger saknas på strömningstjänsten Disney+ i Hongkong.

– Det finns ämnen som det helt enkelt inte går att prata om på kinesisk film och tv, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

”The Simpsons” avsnitt två av säsong 34 innehåller repliken: ”Se det vackra Kina. Bitcoingruvor, arbetsläger och barn som sätter ihop smarta telefoner och kärlek”.

Enligt nyhetsbryån AFP publicerades avsnittet i oktober förra året på strömningstjänsten men går nu inte att komma åt i Hongkong.

”En väldigt känslig regim”

Enligt SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin är det inte ovanligt att tv och film censureras av Kina.

– Den kinesiska regimen är en väldigt känslig regim. Det är inte bara arbetsläger, utan det kan vara Tibet, homosexualitet och en lång rad förbjudna ämnen.

Enligt Lewin är det många amerikanska tv- och filmproduktioner som å ena sidan vill nå ut till den stora kinesiska publiken men å andra sidan inte vill anpassa sig för mycket till censuren som råder.

– De har också ögonen på sig i Hollywood, man kan inte anpassa sig hur mycket som helst.

Inte första gången

Tidigare har ett annat avsnitt från ”The Simpsons” tagits bort i Hongkong efter att ha innehållit satir riktad mot Kina.

Då innehöll ett avsnitt en scen från Himmelska fridens torg i Peking med en skylt som löd ”På den här platsen inträffade ingenting 1989”, vilket syftar på den kinesiska regimens mörkläggning av massakern av demokratirörelsen på torget 1989.

Vare sig styret i Hongkong eller Disney+ har hittills velat kommentera det inträffade.

Hör Tilde Lewin berätta mer om den kinesiska censuren i klippet ovan.

Fakta: Censur i Hongkong

Kina har på senare år successivt stärkt greppet om Hongkong, som tillhörde Storbritannien till 1997. Sedan 2021 finns det en omfattande censurlag som gör det straffbart att sända film och tv som enligt regimens definition kan uppmuntra till omstörtande verksamhet, separatism och terrorism samt konspiration med främmande makt.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.