Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De bojkottar oss bara. Det är nästan ett konstverk i sig själv att ta en symbol för yttrandefrihet och låsa in den”

Danske konstnären Jens Galschiøt: Hongkong vägrar ge tillbaka skulpturen

Publicerad

Skulpturen ”Skamstøtten” eller ”Pillar of shame” är ett minnesmonument över massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Den har stått i Hongkong sedan 1997, men sedan ett år tillbaka förvaras den i en förseglad container och den danske konstnären har förgäves försökt få tillbaka verket.

För ett år sedan, den 22 december 2021, låstes Jens Galschiøts skulptur ”Skamstøtten” in i en container, efter att ha stått för alla att se på en innergård vid Hongkongs universitet.

– Jag har en skulptur i Hongkong, det är min egendom, men jag kan inte få ut den ur landet, säger konstnären Jens Galschiøt.

Våren 1989 öppnade kinesiska styrkor eld mot demonstranter och hundratals människor dog. För att högtidlighålla deras minne gjorde Jens Galschiøt verket ”Skamstøtten” som avtäcktes 1996 och sedan 1997 har skulpturen stått i Hongkong – som en symbol för yttandefriheten, enligt konstnären själv.

”De bojkottar oss”

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet, men tidigare har det i regionerna Hongkong och Macau varit tillåtet att uppmärksamma årsdagen.

Men sedan den såkallade ”säkerhetslagen” infördes i Hongkong 2020 har Fastlandskinas grepp om Hongkong hårdnat och förra året monterades ”Skamstøtten” ner. Enligt Jens Galschiøt verkar den bli kvar där på obestämd tid, det går inte att få besked från universitetet.

– De bojkottar oss bara. Det är nästan ett konstverk i sig själv att ta en symbol för yttrandefrihet och låsa in den, säger han.

Se mer om Jens Galschiøts försök att få tillbaka statyn i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.