Minnesmärket nedmonterat i natt: ”Vi stämmer dem”

Uppdaterad
Publicerad

Dolt bakom skynken började borrarna låta under natten mot torsdagen lokal tid. Det åtta meter höga minnesmärket över massakern på Himmelska fridens torg monterades ner.

– Om de har förstört den så kommer vi stämma dem, säger konstnären Jens Galschiøt enligt AFP.

Statyn ”Pillar of Shame” har stått på universitetsområdet i Hongkong sedan 1997.

Kopparstatyn föreställer 50 ångestfyllda ansikten och torterade kroppar staplade på varandra. Det är ett minnesmärke över massakern vid Himmelska fridens torg – då kinesiska styrkor öppnade eld mot demonstranter och hundratals människor dog.

Konstnären fick inga svar

När universitetet i oktober meddelade att de planerade att montera ner statyn väckte det genast protester. Den danska konstnären Jens Galschiøt, som gjort statyn, krävde att danska utrikesministern skulle sätta ner foten och kalla in kinesiska ambassadören till samtal.

Sedan dess har han försökt komma i kontakt med universitetet för att, om inte annat, kunna ta hem statyn till Danmark. Men trots hjälp av advokater har universitetet inte svarat.

Statyn täcktes av stora skynken och vakter försökte stoppa journalister från att filma nedmonteringen, enligt AFP. Foto: Peter Parks/TT

Journalister stoppades

När uppgifterna började komma om att nedmonteringen påbörjades under natten mot torsdagen, lokal tid, uppmanade han sina följare att dokumentera allting. Men det var inte lätt. Stora skynken hade satts upp runt statyn. Enligt AFP försökte säkerhetsvakter förhindra att journalister filmade nedmonteringen.

– Det är en väldigt värdefull skulptur. Så om de har förstört den kommer vi stämma dem. Det är inte rättvist, säger han efter nedmonteringen enligt AFP.

Här forslas statyn bort efter att den har monterats ner under natten mot torsdagen. Foto: Lam Chun Tung/TT

”Det är så Hongkong fungerar nu”

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet. Det styrande kommunistpartiet har fortfarande inte erkänt att någon massaker har ägt rum. Fram tills nyligen har Hongkong och Macau varit de enda regionerna på kinesiskt territorium där det varit tillåtet att uppmärksamma årsdagen.

Men så är det inte längre. I somras greps Chow Hang Tung, en av de framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong, efter att ha uppmärksammat årsdagen den 4 juni.

– Det är så Hongkong fungerar nu. Kämpar du för demokrati i en auktoritär regim är det oundvikligt att du blir gripen, sa aktivisten till BBC innan hon greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.