Hank Azaria gör rösten till Apu. Foto: Richard Shotwell

Simpsons-skådespelare beredd att stiga åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

Långköraren The Simpsons har den senaste tiden kritiserats för att framställa den indiske karaktären Apu på ett stereotypt sätt. Nu meddelar röstskådespelaren Hank Azaria att han är bered att stiga åt sidan för att främja mångfald i serien.

Kritiken mot hur ägaren av närbutiken Kwik-E-Mart har ökat de senaste åren och kulminerade i samband med filmen The Problem With Apu, gjord av komikern Hari Kondabolu.

Kondabolu, med indiskt ursprung, kritiserade The Simpsons för att framställa Apu Nahasapeemapetilon stereotypt och rasistiskt.

The Simpsons svarade på kritiken med en scen som ifrågasatte hur något som tidigare var roligt och uppskattat nu kunde vara politiskt inkorrekt.

Indiska författare i manusrummet

Hank Azaria, som gör rösten till Apu, säger i The Late Show att den scenen inte stämmer överens med hur han ser på situationen.

– Det gör mig ledsen att folk har blivit retade för Apu, säger han till Stephen Colbert i The Late Show.

För att kunna utveckla karaktären vill han se indiska och sydasiatiska författare i manusrummet.

– Inte för syns skull, utan för att genuint få bestämma vilken riktning karaktären ska ta, inklusive vem som ger karaktären sin röst. Jag är beredd att stiga åt sidan eller förändra karaktären till något nytt och jag hoppas verkligen att det är det The Simpsons väljer att göra, sa Hank Azaria till Stephen Colbert på The Late Show.

Utöver Apu gör Hank Azaria också rösten till över 20 regelbundna karaktärer, till exempel barägaren Moe och polischef Wiggum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.