Spela klippet för att höra tidigare medlemmen Alexandra Salomonsson berätta om hur hon upplevde tiden i Dolly Style: Vi skulle sälja så mycket som möjligt. Foto: SVT/Dolly-style-fabriken

Taktiken: Fansen ska köpa bandprylar för att få träffa sina idoler

Uppdaterad
Publicerad

En miljonindustri. Så kan popgruppen Dolly Style också beskrivas. Efter sina framträdanden är det inte ovanligt att, de ofta unga, fansen först måste köpa bandets produkter innan de får träffa sina idoler.

– Ibland kunde vi spela tre låtar på en kvart och därefter var fokuset att vi skulle sitta och signera i fyra timmar, berättar före detta medlemmen Sarah von Reis i SVT:s dokumentär Dolly Style-fabriken.

Den sista delen i SVT:s dokumentärserie Dolly Style-fabriken inleds med ett besök på en småländsk textilfabrik. I fabriken tillverkas många av de textilprodukter som finns att köpa i samband med gruppens framträdanden och i Dolly Styles egen webbshop.

Emma Nors, en av grundarna till Dolly Style, förklarar vad som motiverar produktförsäljningen.

– Det här måste vara tillgängligt, för att fansen ska kunna se ut som tjejerna. Jag kommer ihåg när jag var liten och ville se ut som någon artist eller modell i en serietidning, men inte kunde det – jag visste inte var jag skulle få tag på det, säger Nors i dokumentären. 

Företaget Textil Interiör, som också sköter webbshopen, inledde sitt samarbete med Dolly Style 2015 – samma år som gruppen ställde upp i Melodifestivalen för första gången. Året därpå hade företagets omsättning nästan tredubblats. Från runt fem miljoner, till 13 miljoner kronor.

Visar kärlek genom att handla produkter 

Efter att Dolly Style har uppträtt är det inte ovanligt att fansen måste köpa produkter innan de får träffa sina idoler.

– Vi var tvungna att ha på oss vissa kläder för att de skulle sälja mer. Det kändes som att det tappade sin själ där lite, berättar Marielle Hochwälder som hoppade av gruppen efter ett år.

Carolina Jemsby, som producerat dokumentären, berättar att hon under inspelningen träffade barn som sa att de “bara måste” köpa Dolly Styles produkter för att visa hur mycket de älskar dem. En ung tjej hade träffat sina idoler 26 gånger och handlat produkter för 7000 kronor i deras webbshop.

– Man kan gott säga att grundarna har hittat en helt ny nisch som ingen annan förstått potentialen i, säger Jemsby. 

Jemsby menar att man hos den yngre målgruppen lyckats förmedla en koppling mellan kärlek och pengar och att det drivit på deras produktförsäljning.

I Sverige är det inte förbjudet med reklam riktad mot barn, med undantag för i tv. 

– Däremot måste man iaktta särskild aktsamhet när man riktar reklam till barn och unga under 18 år och till exempel vara extra tydlig med att det är reklam i de fallen, säger Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig.

Norsk Dolly Style på gång

Nu står Dolly Style inför expansion. Inom kort kommer en ny version av gruppen att lanseras i Norge. Därefter väntar ytterligare en i Tyskland.

Sista delen av Dolly Style-fabriken finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.