Foto: Press

Självhjälpsbok före Millennium, GW och Guillou

Uppdaterad
Publicerad

Bokhösten har redan bjudit på Millennium-uppföljare och nya romaner av Leif GW Persson och Jan Guillou. Ändå toppas Bokus och Adlibris listor av en självhjälpsbok som lär dig leva i nuet.

Den svenska varma sensommaren gick över till en het bokhöst när Norstedts och David Lagercrantz under stort ståhej släppte ”Det som inte dödar oss”, uppföljaren till Stieg Larssons Millennium-böcker.

Att säga att det hela tog upp ett ansenligt medieutrymme världen över är inte att överdriva.

Dessutom har populära författare som Leif GW Person och Jan Guillou släppt nya böcker under hösten.

Ändå är det den svenska självhjälpsboken ”Lär dig leva”, av författarparet Susan och Mats Billmark, som toppar försäljningslistorna på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Ska lära läsaren uppskatta nuet

– Vi har sålt 66.000 ex om man räknar med e-böckerna också, säger Susan Billmark, till Kulturnyheterna.

Bokens undertitel är ”Mindre stress – mer närvaro” och den uppmanar bland annat till att man genom andning och eftertanke ska lära sig vara mer närvarande och uppskatta nuet mer. Tycker man det låter likt metoder i andra självhjälpsböcker är det för att det är det också.

”Urgamla ämnen”

– Det är ju urgamla ämnen detta, likaså teknikerna att komma tillrätta med livet, så på det sättet är här inget nytt under solen, säger Susan Billmark och fortsätter:

– Det som är annorlunda med vår bok är att vi väver in våra personliga historier.

Hon berättar att både hon och maken varit sjukskrivna för utbrändhet och att de i boken berättar om sina erfarenheter varvat med inspirationsråd och övningar. Hon tror att det är delvis därför boken blivit en sån succé.

Hög igenkänningsfaktor

– Det har man lättare att känna igen sig i. Det har ringt läsare och sagt att ’ni har ju skrivit om mig’. Folk behöver två vanliga människor att spegla sig i, säger Susann Billmark.

Deras bok kom ut på eget förlag i början av året och är en uppdatering av en bok de skrev för tio år sedan.

– Men det är en annan tid nu, säger Susan Billmark. Folk är verkligen intresserade av mindfulness nu, de vill veta hur man gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.