Harvey Weinstein dömdes 2020 till 23 års fängelse för sexuella ofredanden och väldtäkt. Foto: TT

Skådespelaren: Orch i Sagan om ringen designades som Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

En av orcherna i Peter Jacksons Sagan om ringen-trilogi designades specifikt för att likna den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein. Detta berättar skådespelaren Elijah Wood, som spelar Frodo Baggins i filmerna, i podcasten Armchair Expert.

– Det skulle vara ett ”fuck you” till honom, berättar Elijah Wood i podcasten.

Sagan om ringen-trilogin skulle komma att bli en internationell succé. Men ett tag var det tal om att J. R. R. Tolkiens böcker bara skulle bli en enda film. Detta ville i alla fall filmproducenten Harvey Weinstein, vars filmbolag Miramax tidigare ägde rättigheterna till böckerna.

Weinsteins önskan gjorde att han råkade i konflikt med filmens regissör Peter Jackson, som bestämt ville göra tre filmer. Konflikten gick så långt att Weinstein hotade med att ersätta Jackson med Quentin Tarantino, men Peter Jackson lyckades övertala Weinstein att han fick pitcha konceptet till andra producenter. Till slut köpte New Line Cinema upp rättigheterna och Jackson fick göra sina tre filmer, men konflikten var inte över där.

Blev en orch

Enligt Elijah Wood som spelade Frodo Baggins i trilogin ska Peter Jackson senare sett till att en av de monsterliknande orcherna blev specifikt designad för att se ut som Weinstein, som ett sista hån till producenten.

Detta berättar skådespelaren i podcasten Armchair Expert, när han minns tillbaka på sin första dag på inspelningsplatsen i Nya Zeeland, då han blev visad orch-maskerna och tycke att en av dem såg bekant ut.

Wood berättar också i podcasten att han först nu känner sig bekväm att prata om orch-masken och konflikten mellan Wenstein och Jackson, då Weinstein nu mera avtjänar ett 23-årigt långt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.