Foto: TT

Skådespelaren Gene Wilder död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske skådespelaren och komikern Gene Wilder har avlidit efter en längre tids sjukdom, 83 år gammal.

Gene Wilder avled i sviterna av Alzheimers sjukdom, det beskedet lämnades på måndagkvällen av skådespelarens familj, rapporterar bland annat AP.

Han blev bland annat känd efter att ha spelat chokladfabrikören Willy Wonka i 70-talsfilmatiseringen av Roald Dahls berättelse. Gene Wilder blir framför allt hågkommen för sina komiska roller, främst i filmer av och med regissören Mel Brooks. Bland titlarna finns ”Det våras för Hitler”,  ”Det våras för sheriffen” och ”Det våras för Frankenstein”.

Från scenen till vita duken

Han började inom teatern på Broadway och hans första större filmroll var i ”Bonnie och Clyde” från 1967. Under 1970- och 80-talen spelade han ofta mot komikern Richard Pryor. Han avslutade sin aktiva karriiär 2003.

Gene Wilder föddes 1933 i Milwaukee som barn till rysk-judiska immigranter. Han utbildade sig bland annat i Storbritannien och innan skådespelarkarriären tog fart försörjde han sig bland annat som chaufför. Gene Wilder har även verkat som regissör och manusförfattare och var vid sin död gift med skådespelerskan Karen Boyer.

Vem var Gene Wilder?

  • Populär komiker under 60-, 70- och 80-talet.
  • Slog igenom i The Producers 1968, för vilken han nominerades till en Oscar för bästa biroll.
  • Kanske mest känd som Willy Wonka i den första filmen om Kalle och chokladfabriken från 1971.
  • Andra höjdpunkter i karriären: Mel Brooks klassiker Det våras för Frankenstein (Young Frankenstein), Det våras för Hitler och Det våras för sheriffen (Blazing Saddles) och Richard Pryor-filmerna Hör upp blindstyre och Dårfinkarna.
  • Gift med Saturday Night Live-komikern Gilda Radner på 80-talet, fram till hennes död 1989.
  • Gene Wilder dog av sviterna från sin Alzheimers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.