Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hans Mosesson i Nationalteatern från SVT:s arkiv och hör honom berätta om sin syn på konsten. Foto: Anders Wiklund/TT

Skådespelaren Hans Mosesson död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren, regissören och musikern Hans Mosesson, känd som bland annat Ica-Stig har avlidit, uppger DN.

Han blev 79 år.

På onsdagen, den 25 oktober, avled Hans Mosesson på sjukhus efter kort tids sjukdom, bekräftar familjen till Dagens Nyheter.

”Det är förkrossande att ha förlorat en så kärleksfull och varm livskamrat och pappa. Vi är så tacksamma över allt vi har haft tillsammans, och att vi fick vara vid Hasses sida under de sista dagarna”, skriver familjen i ett uttalande till DN.

Hans Mosesson blev folkkär som karaktären Ica-Stig i matvarukedjans reklamfilmer. En karaktär han tolkade i 13 år, mellan åren 2002 och 2015. Mosesson medverkade även i tv-serier som ”Jordskott” och ”Sjölyckan”.

Flera tidigare kollegor berättar om att Hans Mosesson både var omtänksam och professionell.

”Oerhört varm”

Skådespelaren Sanna Bråding jobbade med Mosesson i de första av reklamfilmerna från Ica och hon minns tillbaka med värme på tiden.

– Vi hade fantastiskt roligt ihop. Han var en så fin kollega som gav mycket tillbaka och var så professionell, verkligen den gamla tidens skådespelare som alltid levererade. Han hade nära till skämt och skratt och var oerhört varm, och den trygghet han utstrålade genom rutan var verkligen på riktigt, säger Bråding.

Skådespelaren Marianne Mörck spelade mot Hans Mosesson i TV4-serien ”Sjölyckan”, som hade premiär 2018.

– Jag minns honom som en en väldigt kär vän med stort hjärta. Det var alltid tryggt där Hasse var, säger Mörck.

Som arbetskollegor tydde de sig till varandra, minns Marianne Mörck.

– Vi trivdes i varandras sällskap. Han var så lugn och fin och bråkade aldrig med mig när jag inte mindes mina repliker, han hade nära till skratt och log för att visa att han var med. Han var väldigt vänlig och kunde sina saker, säger hon.

Bildade Nationalteatern

Hans Mosesson var också en av originalmedlemmarna i ikoniska gruppen Nationalteatern – han hörs sjunga i klassiska låtar som ”Lägg av!” och ”Bängen trålar”.

Hans Mosesson föddes den 1 augusti 1944 i Stockholm. Han växte upp på Lidingö, tog studenten i Växjö och studerade bland annat medicin i Lund innan han hoppade av för att satsa på musik och skådespeleri istället.

Hans Mosesson blev 79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.