Foto: TT

Skådespelaren Hassan Brijany är död

Uppdaterad
Publicerad

Guldbaggevinnaren Hassan Brijany har gått bort, 59 år gammal. Han var mest känd för sin roll i Ett öga rött (2007), en prestation som belönades med en guldbagge för bästa biroll år 2008.

Skådespelaren Hassan Brijany har gått bort efter att ha varit sjuk en längre period, och sedan drabbats av corona, det bekräftar hans brorson Nima Brijany till Kulturnyheterna.

Hassan Brijany växte upp i Iran och gick på scenskolan i Teheran. Till Sverige kom han i mitten av 80-talet och arbetade till en början som tolk på Invandrarverket, för att senare slå igenom som skådespelare. Scendebuten kom 1991 på Angeredsteatern i Göteborg i Allan Edwalls uppsättning av Främmande.

Guldbagge för rollen pappan i Ett öga rött

Därefter har han medverkat i ett flertal film och tv-produtioner, bland annat i tv-serierna Tre kronor, Tusenbröder, och Orka! Orka!. Bland de många filmer han medverkat i märks Susan Taslimis Hus i helvete samt LasseMajas detektivbyrå-filmerna.

Han hade även en större roll i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman Ett öga rött som pappan till huvudkaraktären Halim. En prestation han vann en Guldbagge för år 2008 i kategorin Bästa manliga biroll.

Så sent som i år spelade han Hussein Hashemi i uppföljaren till kortfilmen Sveriges bästa svensk från 2016.

”Han höll inte fast vid traditionen, tvärtom menade han att alltför mycket uppmärksamhet på traditionen kunde hämma människans utveckling”, skriver brorsonen Nima Brijany till Kulturnyheterna.

”Han var begåvad och hårt arbetande. Och en yrkesskicklig skådespelare. En gång förklarade han betydelsen av positioner i komedi, och spelade ensam upp ett manus för tre personer – jag och min bror skrattade så mycket den dagen!”

”Han hade alltid mål i sitt liv som han arbetade intensivt för att nå och var samtidigt en verklig vän som stod nära andra människor.”

De senaste åren tillbringade skådespelaren i sitt hus i norra Iran. Han blev 59 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.