Irrfan Khan vid en prisceremoni för filmen ”The lunchbox” Foto: Kin Cheung/Ap/TT

Skådespelaren Irrfan Khan är död

Uppdaterad
Publicerad

Den indiskfödda skådespelaren Irrfan Khan har dött, rapporterar The Guardian. Han hade betydande framgångar både i Bollywood och i den västerländska filmbranschen, bland annat i filmer som Slumdog Millionaire, Life of Pi och Jurassic World. Han blev 53 år gammal.

Irrfahn Khan berättade 2018 att han hade diagnosticerats med en tumör, men efter omfattande behandling återhämtade han sig tillräckligt bra för att medverka i den indiska filmen Angrezi Medium, som kom att bli hans sista film.

Irrfan Khan hade sedan slutet av 1980-talet flera roller i indiska tv-produktioner. Hans filmkarriär tog fart efter att han spelade huvudrollen i den då okända brittiska regissören Asif Kapadias film The Warrior 2001 som vann en Bafta för bästa brittiska film. 2005 gjorde han sin första huvudroll i Bollywood med filmen Rog och han rosades av kritikerna för sina insatser.

Polisinspektör i Slumdog Millionaire

Utanför Indien var Khan kanske bäst känd som polisinspektör i den flerfaldigt Oscarsvinnande filmen Slumdog Millionaire. Han har också haft roller i The Amazing Spider-Man, Jurassic World och Inferno. 2012 spelade han också den vuxna versionen av huvudpersonen i den Oscarsvinnande filmen Life of Pi.

Irrfahn Khan skrevs in på intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i Mumbai på tisdagen med en infektion i tarmen. Han avled under onsdagen och lämnar sin hustru och två söner efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.