Foto: Willy Sanjuan/AP/TT

Skådespelaren Luke Perry är död

Uppdaterad
Publicerad

Beverly Hills-skådespelaren Luke Perry har gått bort. Det bekräftar representanter för skådespelaren till nyhetsbyrån AP. Han drabbades i onsdags förra veckan av en omfattande stroke.

Det var i förra veckan som Luke Perry drabbades av en omfattande stroke i sitt hem och fördes akut till sjukhus. Enligt representanter till skådespelaren skall han sedan dess ha hållits nedsövd. Men hans liv gick inte att rädda.

Under måndagskvällen kom beskedet att skådespelaren gått bort, rapporterar AP. Han ska ha varit omgiven av flera familjemedlemmar vid sin bortgång, skriver AP vidare.

Slog igenom i Beverly Hills

Luke Perry föddes 1966 i Ohio och är kanske mest känd som Dylan McKay i den ikoniska 90-talsserien Beverly Hills 90210. I sammanlagt tio säsonger spelade han rollen som seriens ständige badboy. Kulturnyheternas tv-kritiker och programledare Hannes Fossbo minns Luke Perrys roll i Beverly Hills som ”någon man ville vara”.

– Beverly Hills betydde allt för den som var svältfödd på amerikansk high school-kultur. Det var dem man härmade sen när man gick till skolan och spelade upp samma sorts dramer som mellan Dylan och Brenda och alla de andra. Luke Perry var den man ville vara, han var den absolut coolaste killen, säger han och fortsätter:

– Jag minns när jag som liten fjantig trettonåring stod framför spegeln och försökte lyfta ned solglasögonen och höja ögonbrynen på samma sätt som Dylan.

Tackade nej till återförening

Så sent som förra veckan kom det besked om att en nyinspelning av Beverly hills är på gång. Luke Perry ska dock ha tackat nej till att delta i den kommande serien där flera av originalskådespelarna återförenas efter de nästan trettio år som gått sedan seriens start 1990.

– Jag blev väldigt glad över att det skulle komma en ny reboot med originalskådespelarna och otroligt besviken över att de två coolaste (Shannen Doherty och Luke Perry. reds. anm) tackade nej, samtidigt som det var rätt för de var ändå för coola för att vara med i en sådan, säger Hannes Fossbo.

Roll i ny Tarantino-film

Men även om det var Beverly Hills som gjorde honom känd för de breda massorna spelade Luke Perry redan som 16-åring i såpoperor som Another world och Loving.

Den senaste tv-rollen Luke Perry syntes i var tv-serien Riverdale och han har fram till nyligen spelat in nya avsnitt till seriens kommande säsong. Han medverkar också i den kommande Tarantino-filmen Once upon a time in Hollywood.

För även om det var roller i tv-serier som i huvudsak präglade Perrys karriär var han även med i en handfull filmer. Däribland hade han en roll i regissören Luc Bessons kultklassade Femte elementet från 1997. Han syntes även i filmer som 8 Seconds och American strays.

Luke Perry blev 52 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer