Skådespelaren Robert Blake blev 89 år gammal. Arkivbild från 2005. Foto: Nick Ut/AP/TT

Baretta-stjärnan Robert Blake död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Robert Blake, mest känd som stjärnan i 1970-talets tv-drama ”Baretta” och från sin insats i filmen ”In cold blod”, har avlidit vid 89 års ålder, enligt Hollywood Reporter.

Den Emmy-belönade skådespelaren som gick från att ha blivit hyllad för sitt skådespeleri, till att få sitt rykte krossat när han åtalades och frikändes för mordet på sin fru, avled i torsdags vid 89 års ålder, enligt AP.

Blake dog av en hjärtsjukdom, omgiven av sin familj hemma i Los Angeles, enligt ett uttalande från hans systerdotter Noreen Austin.

Karriär inom film och tv

Efter att ha skådespelat sedan barnsben nådde han sin höjdpunkt i karriären med tv-poliserien ”Baretta” från 1975-78. Han spelade huvudrollen som detektiv Tony Baretta, som bar en kakadua på sin axel och var förtjust i förklädnader. 1975 vann han en Emmy för sin gestaltning av karaktären. Han hyllades även för sin roll som mördaren Perry Smith i filmatiseringen av Truman Capotes ”In Cold Blood”.

Samtidigt som han sågs som en av Hollywoods bästa skådespelare vid tiden, uppfattades han som en av de svåraste att arbeta med, enligt AP.

Turerna kring mordet på Bonny Lee Bakley

Mordet på Robert Blakes fru 2001 – som skadade skådespelarens rykte och försatte honom i konkurs – överskuggade därefter hans karriär. Bonny Lee Bakley sköts ihjäl utanför en restaurang i Studio City, Kalifornien där paret ätit middag under kvällen. Åklagare hävdade att Blake planerat att döda Bakley för att få ensam vårdnad om deras gemensamma barn och att han försökte anlita mördare för uppdraget. Juryn avvisade dock teorin i rätten.

Dock omkastades beslutet av en civil jury en tid därefter, som ansåg att han visst var ansvarig för hennes död. Han tvingades därmed att betala 30 miljoner dollar, motsvarande 320 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.