Skådespelerskan Johanna Sällström död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelerskan Johanna Sällström är död, uppger poliskällor för TT. Hon hittades i natt död i sin lägenhet i Malmö. Det finns ingen misstanke om brott.

Johanna Sällström slog igenom i tv-serien Tre Kronor där hon spelade en plågad tonårsdotter. 1997 belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Daniel Fridells film Under ytan.

Johanna Sällström har också spelat kommissarie Kurt Wallanders dotter Linda i totalt 13 filmer. Sin sista roll gjorde hon i uppsättningen av Anton Tjechovs Måsen på Ystads teater. Pjäsen spelades fram till den 1 december.

Johanna Sällström blev 32 år gammal.

Uppvuxen i Häslingland

Johanna Sällström föddes 1974 i Stockholm. Hon växte upp i

Hälsingland och debuterade 1989 i Shakespears En midsommarnattsdröm på Hudiksvallsteatern.

Hon gick Södra latins teaterlinje i Stockholm och blev känd för den stora publiken som Victoria i tv-serien Tre kronor. I filmen Under ytan spelade hon den unga narkotikamissbrukande Sandra.

I filmen Hans och hennes (2001) spelade hon mot Jonas Karlsson. De de spelade ett par som brottades med ofrivillig barnlöshet. Filmen blev en stor framgång och sågs av nästan 300.000 personer.

Tretton Wallander-filmer

För två sedan spelade hon för första gången Kurt Wallanders dotter Linda i Innan frosten, byggd på Henning Mankells kriminalroman.

Under två år spelade man in tretton filmer, där Krister Henriksson spelar kommissarie Wallander och Sällström hans dotter.

Den sista i serien, Hemligheten, hade biopremiär i november i fjol.

Lars Weiss, som är styrelseordförande för Yellow Bird Films,

som producerar Wallander-filmerna, arbetade länge med Johanna Sällsttröm.

-Det var med stor sorg och bestörtning vi i morse nåddes av beskedet att Johanna Sällström hade avlidit. För oss som har arbetat med henne i Wallanderteamet är det en förlust som går långt utöver en yrkesmässig relation. Johanna var en lika fantastisk människa som skådespelerska. Vi känner djupt med hennes dotter och övriga familj, säger Weiss.

Bland Johanna Sällströms andra roller kan nämnas Kvinnan i det låsta rummet” (1998), Anna Holt (1999), Magnetisörens femte vinter (1999) och Bekännelsen (2000), Hot dog (2002) och Blodbröder (2005).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.