Noora i den norska tv-serien Skam. Foto: NRK

Skam en plåga för skolan

Uppdaterad
Publicerad

Den norska serien Skam har blivit en plåga för skolan där den spelas in. Skolans rektor säger att hypen kring serien blivit så stor att de måste sparka ut folk som befinner sig på skolan utan tillstånd.

Serien som fyller allas flöden spelas in på Hartvig Nissens skola, och just där går också flera av skådespelarna. Men skolans rektor Hanna Norum Eliassen säger att Skam har ställt till problem, rapporterar P3 Nyheter.

”Vid ett par tillfällen så har grupper tagit sig in i byggnaden. De har inte öppnat klassrumsdörrarna men de har på något sätt varit direkt i närheten och tagit tag i elever” säger Hanna Norum Eliassen.

Skam

Problemen har eskalerat till den grad att lärarna på skolan måste vara extra uppmärksamma och be obehöriga att lämna området.

Guidade Skam-turer

I helgen dök en affisch upp utanför skolan om guidade Skam-turer i lokalerna och folk började köa. Men affischerna var bara rekvisita till en video som skolans revygrupp spelade in.

”Så det var bara på skoj. Detta är ju en offentlig plats så folk kommer och tar bilder framför våra byggnader eller vid bänkarna där scener från Skam har spelats in och går igen, och det är helt okej” säger Hanna Norum Eliassen.

Men Hanna Norum Eliassen betonar att skolan själv aldrig kommer vara delaktig i Skamturism.

”Nej, och det kommer vi aldrig till att göra. Vi är en skola och vi ska ha fokus på undervisning och lärande, och vi önskar inte att ha detta i våra byggnader”, säger Hanna Norum Eliassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skam

Mer i ämnet