Foto: SVT

”Skam-Eskild” om att förväxlas med sin rollfigur

Uppdaterad
Publicerad

Succéserien Skam har hyllats för sitt sätt att beskriva verkligheten för många norska ungdomar idag. Men det är inte helt problemfritt att serien är så verklighetstrogen – för många av skådespelarna vittnar om hur de blir förväxlade med sina rollfigurer.

I Edit Stories berättar Carl Martin, som spelar Eskild i Skam, om hur han ofta blir stoppad på stan för att folk vill fråga om han är homosexuell på riktigt.  

– Heterosexuella måste inte ”komma ut ur garderoben” så varför måste jag? säger Carl Martin i Edit Stories:

Skam

– Hon som spelar Noora får aldrig frågan om hon är heterosexuell på riktigt.

Carl Martin förklarar att han inte är ”rädd för ordet homo” men att det kanske snarare är en förminskning av skådespelandet.

– Det är nästan som om det vore en större bragd att spela Eskild om jag inte var homosexuell. Men jag är ju inte Eskild. Det är bara en roll så det har ingen betydelse om jag är homosexuell eller inte.

Andra förväxlingar

Tidigare har även Josefine Frida Pettersen, som spelar Noora, och Tarjei Sandvik Moe, som spelar Isak, berättat om att det är många som tror att de är de karaktärer som de gestaltar i Skam.

I programmet Skavlan berättade Sandvik Moe om de likheter som finns mellan honom och hans roll som 17-åringa Isak.

– Det är lite fuskigt att jag spelar en andraringare på [skolan] Nissen. Det är lite fiunurligt, för jag går där på riktigt, berättade Tarjei Sandvik Moe för Skavlan.

Läs mer: ”Noora” och ”Isak” berättar om sina liv efter succén

Josefine Frida Pettersen spelar 16-åriga Noora i serien men är i själva verket 20 år, och den åldersskillnaden ställde till det för henne under ett krogbesök.

– Så jag hängde med. Sedan bad han att få se min legitimation. ”Det här är inte du” sa han. ”Jag har fått många tips och vet att legget är förfalskat. Du är 16 och heter Noora.”.

”Varför undrar du?”

Men när Carl Martin blir stoppad på stan och frågad om han är homosexuell på riktigt har han ett förberett svar.

– Då brukar jag svara: ”Varför undrar du? Är du sugen på en date?”

Se hela Edit Stories med Carl Martin här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skam

Mer i ämnet