Foto: Frank Augstein/Ap/TT

Skarp kritik mot BBC efter löneskillnader mellan män och kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska public service bolaget släppte under gårdagen en lista över deras 96 mest välbetalda – en lista där enbart en tredjedel är kvinnor. Nu riktar bland annat premiärministern Theresa May skarp kritik mot löneskillnaderna.

”Det som hände idag är att vi kan se hur BBC betalar kvinnor mindre för att utföra samma jobb som män. Jag vill se kvinnor bli betalda lika mycket som männen”, sa storbritanniens premiärminister Theresa May i en intervju med radiokanalen LBC, skriver The Guardian.

Uttalandet gäller den lista som under gårdagen släpptes av det brittiska public service-bolaget och som visar några av deras mest välbetalda. Och löneskillnaderna var påtagliga. Enbart en tredjedel är kvinnor och inte förrän på sjunde plats dyker en kvinna upp – Claudia Winkleman. Med hennes årslön på motsvarande fem miljoner kronor kvalar hon alltså in på åttonde plats.

I topp återfinns programledaren vid BBC Radio 2, Chris Evans, med en lön motsvarande drygt 24 miljoner kronor om året.

Offentlig för första gången

Det är första gången listan blivit offentlig och BBC var länge inte heller villiga att släppa den med argumentet att det skulle kunna driva upp lönenivåerna i mediabranschen rent generellt. Och sedan onsdagens offentliggörande har den kommit att väcka en hel del reaktioner i landet och skarp kritik riktas nu alltså mot BBC.

Bland annat Labour-partiets parlamentsledamot Harriet Hartman beskriver listan som ”klart diskriminerande”, men också att ”det är viktigt att locket nu lyfts från BBC:s lönediskriminering”, uppger The Guardian.

Grupp förbereder juridiska åtgärder

Enligt The Guardian förbereder nu representanter för en grupp av BBC:s kvinnliga stjärnankare ett krav på att bolagets chefer ska höja kvinnorna i bolagets löner. Advokater varnar nu också för att BBC kan komma att lägga till grund för anklagelser om könsdiskriminering.

På kritiken svarar BBC:s generaldirektör Tony Hall att BBC i jämförelse med andra aktörer i mediebranschen och samhället i övrigt har ”större mångfald”, men att det ”finns mycket kvar att göra”. Men även att han nu känner sig uppmuntrad till att fortsätta arbetet med något han verkligen tror på – ”att vid 2020 uppnå jämställdhet i etern mellan kvinnor och män, och då även lönemässigt”.

LÄS MER: Doctor Who ska inte drabbas av lönediskriminering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.