Skådespelaren Jodie Whittaker ska spela Doctor Who. Foto: TT

Doctor Who ska inte drabbas av lönediskriminering

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s lista över de mest välbetalda i företaget har fått flera makthavare att rikta stark kritik mot företagets löneskillnader mellan män och kvinnor. Men nu meddelar BBC-chefen Tony Hall att den nya doktorn i TV-serien Doctor Who, Jodie Whittaker, kommer att få samma lön som sin föregångare Peter Capaldi.

Under onsdagen släppte det brittiska public service-bolaget BBC en lista över deras 96 mest välbetalda. Det framkom då att löneskillnaden mellan män och kvinnor i lönetoppen är påtaglig. Endast tredjedel av de 96 personerna är kvinnor.

Kritiken lät inte vänta på sig och bland annat premiärministern Theresa May riktade skarp kritik mot löneskillnaderna och Labour-partiets parlamentsledamot Harriet Hartman beskrev det som ”klart diskriminerande”.

LÄS MER: Skarp kritik mot BBC efter löneskillnader mellan män och kvinnor

Tidigare i veckan kom också nyheten om att Jodie Whittaker blir den trettonde doktorn i TV-serien Doctor Who, och det är första gången någonsin som tidslorden spelas av en kvinna. Peter Capaldi, som spelar den tolfte doktorn, får enligt listan en lön på mellan 2,1 och 2,9 miljoner kronor (200.000 till 249.999 pund).

– Jag hoppas att den nya Dr Who, Jodie, får samma lön som Peter, sade BBC-chefen Tony Hall i en intervju i ITN News.

Jämställt till år 2020

När Evening Standard ställde frågan om Jodie Whittaker ska få lika mycket betalt som Peter Capaldi svarade Tony Hall en aning mer bestämt:

– Ja, det är i paritet med samma mängd arbete.

I en radiointervju med BBC:s Today show berättar Hall att han hoppas att de ska ha en jämställd representation mellan män och kvinnor 2020 och att lönegapet ska vara fixat till dess också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.