Foto: SVT

Skarp tittarkritik mot beslutet om ”bokpaus” i Go'kväll

Uppdaterad
Publicerad

Att SVT:s program Go'kväll pausar sina bokrecensioner har rört upp starka känslor och kritik. På riksmediernas kultursidor uppmanas SVT bland annat att helt ompröva sitt beslut, och till SVT:s tittarservice har många hört av sig och uttryckt sin bestörtning.

Tittarservice på SVT säger till Kulturnyheterna har väldigt många tittare hört av sig under de senaste dagarna. Många av tittarna som hört av sig hänvisar till hur programmets äldre publik påverkas av Go'kvälls beslut att lägga bokrecensionerna på paus. Många uttrycker också att de kommer sakna bokrecensenten Ingalill Mosander. Hon har i flera år gett boktips till programmets drygt 800 000 tittare.

”Tråkigt att boktipsen försvinner från Go'kväll. Tänker att framför allt kvinnor i min ålder (cirka 50 år) läser mycket, och att det även är den målgrupp som tittar på Gokväll. Värna denna tittargrupp – men signalen blir att de yngre är viktigare”, skriver en tittare.

En annan tittare beskriver det som ett hån:

”Det är som ett hån mot oss som bär kulturen. Är det inte ett ansvar att låta er nya målgrupp bli medvetna om vad som finns att läsa och upptäcka. Böcker öppnar dörrar till nya liv. Tänk om, tänk rätt.”

”Hoppas ni tänker om avseende boktips i Gokväll. Det är en stor förlust och svårt att förstå varför...?”, skriver en tredje.

Förläggare och kulturedaktörer kritiska

Aftonbladets Martin Aagård, Expressens kulturedaktörer Daniel Sjölin och Victor Malm har under de senaste dagarna i krönikor skarpt kritiserat SVT för Go'kvälls beslut att pausa sina bokrecensioner. Även Kristoffer Lind, förlagschef vid på Lind & co, skriver i Expressen att beslutet är ett feltänk.

Och i Dagens nyheter uppmanar elva förläggare, däribland Daniel Sandström vid Albert Bonniers förlag, Dorotea Bromberg vid Brombergs bokförlag och Eva Gedin vid Norstedts, SVT att ompröva sitt beslut.

”Publiken har uppskattat den opretentiösa och tillgängliga tonen som Go'kvälls initierade bokpanel har haft, där bredden varit dess styrka. SVT:s nya beslut smalnar av litteraturbevakningen, som nu hänvisas till det mer nischade Babel som inte alls når samma stora publik”, skriver de.

”Önskar att vi varit tydligare”

Till Kulturnyheterna under onsdagen betonade Go'kvälls ansvarig utgivare Bengt Strömbro att det handlar om en paus, och att bokrecensionerna ska komma tillbaka. I en replik på kritiken som publicerats i Aftonbladet skriver han dock att beslutet borde ha kommunicerats tydligare:

 ”Jag önskar att vi varit tydligare med avsikten att fortsätta med bokrecensioner. Det är dessutom genuint ledsamt att relationen med vår kollega Ingalill skadats. Vi i likhet med publiken hyser den största tacksamhet och respekt för hennes insatser i Go’kväll”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.