Foto: Susanna Saez/TT

Skärpt straff för Picassosmugglande bankir

Uppdaterad
Publicerad

Den framträdande spanske bankiren ertappades när han på sin lyxjakt försökte smuggla ut en Picassomålning värderad till 26 miljoner euro. Nu skärper rätten straffet.

Den 83-årige bankiren dömdes förra månaden till 18 månaders fängelse och 52,4 miljoner euro i böter, men i en oväntad vändning höjer nu rätten straffet till tre års fängelse och 91,7 miljoner euro i böter, alltså närmare en miljard kronor. Enligt utslaget sker skärpningen för att ”korrigera ett misstag i straffpåföljden”.

Försökte smuggla Picassos verk ”Cabeza de mujer”

I Spanien får förstagångsförbrytare ofta villkorligt dom om strafftiden inte överstiger två år, men domstolens beslut innebär att den 83-årige bankiren nu kan få skaka galler.

Målningen som ledde till bankirens fall – ”Cabeza de mujer”, eller ”Kvinnans huvud” – målade Picasso i Katalonien 1906, under sin förkubistiska period.

Tillhör berömd finansfamilj

83-åringen tillhör den berömda finansfamilj som grundade landets största bank Santander och hade tidigare sökt tillstånd om att få föra ut Picassomålningen ur landet för att sälja den via brittiska auktionshuset Christie's i London. Detta nekades emellertid av spanska myndigheter med motiveringen att verket var av nationellt intresse.

Något som alltså fick bankiren att kasta laglydigheten överbord och dra till sjöss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.