Stellan Skarsgård är en av skådespelarna i den nya HBO-serien Chernobyl. Foto: HBO Nordic/SVT

Skarsgård om nya tv-serien: Visar hur makten blundar för katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

I den nya miniserien Chernobyl skildras Tjernobylolyckan, de katastrofala konsekvenserna och den sovjetiska mörkläggningen. Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna, som den blint regimtrogna tjänstemannen Boris.

– Om makten får förneka vetenskapsmännens kunnande, så blir resultatet katastrofalt.

Natten till lördagen den 26 april, 1986, exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket Tjernobyl i utkanten av staden Prypjat, Ukraina (då tillhörande Sovjetunionen).

Konsekvenserna skulle komma att bli förödande, men till en början förstod ytterst få vad explosionen skulle få för följder.

– Det första man hörde var ju att ett kärnkraftverk i Sverige mätt upp höga grader av radioaktivitet, men ganska snart så förstod man ju var det kom ifrån, säger Stellan Skarsgård, som då var 34 år gammal.

Det var personalen på det svenska kärnkraftverket Forsmark som upptäckte strålningen som spred sig över Europa, och slog larm i Sverige. Fram till dess hade katastrofen mörkats av de sovjetiska myndigheterna.

Ideologi ställs mot sanning

Nu blir berättelsen om den värsta kärnkraftskatastrofen genom tiderna tv-serie på HBO Nordic, i ett stort internationellt samarbete i regi av den svenske regissören Johan Renck.

– Det är en serie som inte bara handlar om en förfärlig olycka. Den handlar också om varför det hände. Kärnkraften är ju otroligt säker när den fungerar, men vad är det då som gör att det ändå sker olyckor?, säger Stellan Skarsgård.

Stellan Skarsgård har en av de centrala rollerna i serien, och spelar Boris Sjtjerbina – utsänd från det sovjetiska energiministeriet för att hantera och om möjligt mörklägga de värsta konsekvenserna av härdsmältan.

– Det är en man som har ägnat hela sitt liv åt att försvara det här politiska systemet, den här ideologin, och alltid har trott på det, förklarar Stellan Skarsgård.

– När det konfronteras med verkligheten,  och han ser vad det kan leda till, så måste han välja mellan att försvara det han trott på hela sitt liv – eller försvara sanningen.

Sedelärande berättelse

I Chernobyl får Skarsgård sällskap av internationella stjärnor som Jared Harris och Emily Watson, men också av den svenske kollegan David Dencik. Tillsammans måste de försöka rädda situationen så snabbt som möjligt, och undvika en radioaktiv spridning som riskerar att göra stora delar av Europa obeboeligt.

Serien är en berättelse om den internationella politikens cynism, och hur blind ideologisk tro kan ställa sig i vägen för medmänsklighet och rationalitet. Det är också en serie som knyter an till vår egen tid, menar Stellan Skarsgård.

– Om makt eller ekonomi får styra och får förneka vetenskapsmännens kunnande, så blir resultatet katastrofalt, avslutar han.

Chernobyl har premiär den 7 maj på HBO Nordic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer