Skulle Tjernobylolyckan kunna hända här på Ringhals i Halland? Se vad Anna Wallrud, kommunikatör på Ringhals, svarar. Foto: HBO/ SVT

HBO-serien Chernobyl väcker liv i frågor om kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftfrågor är inte bara aktuell i politiken, som nu i samband med avvecklingen av Ringhals, utan också bland allmänheten efter HBO:s miniserie Chernobyl. Serien är något som även Vattenfall uppmärksammat.
– Vi tycker att serien är realistisk, men samtidigt finns det ingen anledning till att oroa sig i Sverige, säger Anna Wallrud, kommunikatör på Ringhals.

”Chernobyl” är en miniserie av HBO som skildrar kärnkraftsolyckan i Sovjetunionens kraftverk Tjernobyl 1986. I serien medverkar bland annat Stellan Skarsgård som en av skådespelarna.

Serien har väckt många frågor, och Vattenfall har nu uppmärksammat detta genom 13 frågor och svar i en text på sin hemsida.

Anledningen till att Vattenfall väljer att svara på frågor om kärnkraften beror på att många på företaget diskuterade serien och känner att det finns frågor som behöver svar.

– Vi tycker att serien är realistisk, men samtidigt finns det ingen anledning till att oroa sig i Sverige, säger Anna Wallrud, kommunikatör på Ringhals.

De väljer att fokusera extra mycket på frågor om kärnkraftens strålning och säkerhet. Anna förklarar att säkerheten är så pass hög att liknande händelser inte kan inträffa här.

Se klippet ovan för att höra Anna Wallrud om serien.

Tjernobylolyckan handlar om en allvarlig reaktorolycka 26 april 1986 i kärnkraftverket Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina. Efter flera explosioner frigjordes radioaktiva ämnen som spreds över stora delar av Europa. Inom en månad hade minst 30 personer dött av strålskador. Mer är 100 000 personer fick evakueras från omgivningen.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet