• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Yttre bild på kärnkraftverket Ringhals. delad bild med en man (Ringhals vd Björn Linde) inne i en turbinhall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ringhals vd Björn Linde om varför han är så säker på att en utredning skulle komma fram till att en återstart inte skulle vara lönsam. Foto: SVT

Tidöpartierna vill utreda återstart av kärnkraftsreaktorer – Ringhals vd Björn Linde: ”Helt omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Partierna bakom Tidöavtalet vill utreda en återstart av kärnkraftverket Ringhals två stängda reaktorer. Men det är inte möjligt, menar Ringhals vd Björn Linde – då livslängden börjar ta slut och kärnkraftsanläggningarna redan har börjat plockas isär.

I jakten på mer energiproduktion vill partierna bakom Tidöavtalet utreda vad som krävs för en återstart av Ringhals reaktor 1 och 2. Det handlar om två reaktorer som har stängt för gott och nu håller på att avvecklas. Ringhals vd bedömer inte att en återstart är realistisk.

– Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt, säger Björn Linde, vd för Ringhals.

Avvecklingen på Ringhals

I våras forslades kärnbränslet bort från anläggningarna, nu plockas delar isär från exempelvis turbinanläggningen och i slutet av 2023 planeras den stora nedmonteringen.

SVT har sökt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för en kommentar, som avböjt intervju.

I klippet ovan berättar Ringhals vd om varför han anser att det inte går att starta reaktorerna igen.

Så säger Tidöavtalet

Partierna bakom Tidöavtalet menar att ”en genomgående utredning av vad som skulle krävas för återstart av Ringhals 1 och 2 bör genomföras förutsättningslöst och skyndsamt, samt vilken systemnyttan skulle vara”.

Källa: Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige

Det här är Ringhals

  • Totalt finns fyra reaktorer på kärnkraftverket Ringhals i Varbergs kommun, men två av dem – ringhals 1 och 2 – stängde för gott år 2020 respektive 2019 och håller på att avvecklas.
  • 2015 beslutade Vattenfall att stänga Ringhals 1 och 2 fem år i förtid.
  • Reaktorerna är nu permanent avställda, vilket innebär att de enligt nuvarande lag inte får tas i drift igen.
  • Ringhals reaktor 3 och 4 fortsätter vara i drift, dock är reaktor 4  tillfälligt ur drift efter en skada på en tryckbehållare. Planerad start igen är i slutet av januari.

Källa: Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet