Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är inte roligt, säger Annika Ljungberg som jobbar på Ringhals 1 som stänger ner under nyårsafton. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

I dag stängs Ringhals 1 för gott: ”Har varit en lång process att acceptera”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan stängdes kärnkraftverket Ringhals ner den första reaktorn. I dag, på nyårsafton, stängs ytterligare en reaktor för gott på kärnkraftverket utanför Varberg.

– Det känns tungt. Det har varit en lång process att acceptera att det är den här vägen vi ska gå, säger Annika  Ljungberg, anställd på Ringhals.

Från utsidan syns ingen skillnad. Rivningsarbetet kommer ta tid. De fyra blocken bestående av varsin reaktor kommer stå kvar länge än, precis som de gjort sedan mitten av 1970-talet.

Men endast två av de fyra reaktorer ska från nyårsdagen 2021 fortsätta att producera el.

Flera av dem som arbetar på Ringhals 1 kommer att gå i pension, andra utbildas för att gå över till Ringhals 3 och 4.

I videoklippet ser du Annika Ljungberg och Sven-Anders Andersson, båda anställda på Ringhals 1, om vad som händer nu och vilka känslor som väcks av avvecklingen.

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men vid årsskiftet 2019/2020 stängdes reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska nu även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning.

Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt sju reaktorer i drift. Ringhals i Halland med tre reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor.

På Ringhals är cirka 1250 personer anställda (2020), vilket gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet