Då och nu. Se när Katarina Rogerstam återser reportaget från Barnjournalen 40 år efter att det sändes. Foto: SVT

Kärnkraftens barn har vuxit upp – ”Vi var aldrig rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är ett av bygdens barn som stannat kvar och gjort yrkeskarriär inne på kärnkraftverket. Här återser hon Barnjournalens reportage där hon är ett av barnen från Bua som intervjuades för 40 år sedan.

– Jag uppfattade aldrig oss barn som rädda för kärnkraftverket, säger hon i dag.

Vi träffar Katarina Rogerstam i Bua hamn där kärnkraftsreaktorerna tecknar upp sig som en siluetter på andra sidan vattnet, en kilometer bort.

Här växte Katarina upp som barn i en av alla familjer som flyttade hit på 1970-talet samtidigt som Ringhals kärnkraftverk byggdes och expanerade.

Avvecklingen på Ringhals

Enorma arbetsmöjligheter

På mindre än tio år växte byn från ett fiskeläge med några hundra invånare till ett samhälle på 2000 personer med skolor, förskolor och affärer.

– Med de exploateringar som gjordes här och all infrastruktur runt omkring skapade det enorma arbetsmöjligheter för våra föräldrar, säger hon.

Jobbar på kärnkraftverket

Men är inte barnen här i Bua rädda för att bo så nära ett atomkraftverk, frågade sig reportern i SVT:s Barnjournalen 1979 i ett reportage härifrån som gjordes efter Harrisburg-oyckan i USA.

Katarina var en av fyra barn som då intervjuades. tre av dem, bland andra Katarina själv, har sedan gjort yrkeskarriär inne på kärnkraftverket.

I klippet ser du när hon tillsammans med SVT:s reporter återser inslaget 40 år senare.

Avveckling ett verkligt beslut

Nu är det bara ett halvår kvar tills reaktorn på Ringhals 2 ska stängas av.

Katarina är i dag biträdande chef för teknikavdelnignen som bland annat arbetar med förberedelserna för det.

– Utanför tror jag inte man riktigt förstår att det är ett verkligt beslut. Jag hör bland vänner och familj att de tror att Ringhals 1 och 2 kommer gå vidare. Men det gör de inte, säger Katarina Rogerstam.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet