Foto: TT

Vattenfall: ”Beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 ligger fast”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att stänga två av reaktorerna på Ringhals i Halland togs på affärsmässiga grunder. Den nya politiska debatten om att behålla reaktorerna påverkar inte inriktningen, meddelar statliga kraftbolaget Vattenfall.

På tisdagen tog riksdagens näringutskott upp Liberalernas förslag om att låta Ringhals 1 och 2 fortsätta köras även efter 2020, trots Vattenfalls stängningsbeslut. Liknande ställningstagande finns från KD, M och SD. Ärendet bordlades vid mötet, men tas upp igen tisdagen den 4 juni.

Men från Vattenfalls bolagsledningen möts de nya politiska turerna av tystnad.

SVT Nyheter Halland har försökt få en intervju, men bolagets pressavdelningen meddelar att man inte har för avsikt att kommentera politiska initiativ, processer eller utspel.

– Beslutet om ett stänga Ringhals 1 och 2 ligger fast. Det finns inte i nuläget finansiella eller praktiska förutsättningar för fortsatt drift efter 2020, skriver pressekreteraren Magnus Kryssare i en e-postkommentar till SVT.

Beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 i förtid togs 2015. Vattenfall såg då ingen lönsamhet i att fortsätta driva reaktorerna med de investeringar som krävdes för fortsatt drift.

– I dag ligger företagets fokus på säker, lönsam och effektiv långtidsdrift av reaktorerna Ringhals 3 och 4 och Forsmark 1, 2 och 3 in på 2040-talet, skriver pressekreteraren Magnus Kryssare i sitt mejl till SVT Nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.