Chatt om avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk Foto: SVT

Chatt om avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Avvecklingen som ska ske på Ringhals kärnkraftverk är bara sex månader borta. Vad tänker du om nedrustningen av Ringhals? Är det bra eller dåligt?

SVT rapporterade · Avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk

Stort tack för era kommentarer om Ringhals och kärnkraft! Nu stänger vi chatten för den här gången.
17.12
Den här veckan fördjupar vi oss i avvecklingen som ska ske på Ringhals kärnkraftverk - och här är platsen där vi diskuterar ämnet! Välkommen att dela med dig av dina åsikter eller ställa frågor till oss.
 
I dag (tisdag) är temat att det nu bara är ungefär ett halvår bort tills den första reaktorn (R2) tas ur bruk. Vad känner du kring avvecklingen? Är det på bra eller dåligt?
07.28
I tider när behovet är stort på koldioxidneutral energiförsörjning känns detta som en förlust för klimatet och våra barns framtid.
07.28
Jag tycket det är bra att det inte ger några miljöutsläpp men gillar inte avfallet.
07.29
Fullkomligt vansinnigt att lägga ner Ringhals! Visst _låter_ det underbart med sol, vind och förnybart men vad som aldrig framkommer i media är att de fungerar inte när man skall upprätthålla effektbalansen, ett begrepp som miljöpartister etc verkar totalt okunniga om!
Vi behöver pålitlig baskraft även en vindstilla dag i januari och då spelar kärnkraften en stor och viktig roll. Vi borde dessutom börja bygga några nya, moderna, kärnkraftverk så att vi så småningom kan stänga Ringhals - när det finns ersättningseffekt (inte energi) att tillgå!
07.31
God morgon! Så roligt att se att det finns ett stort engagemang för den här frågan. I dag diskuteras just kärnkraft och Ringhals i riksdagens näringsutskott, och vi hoppas att vi kan återkomma med mer information om vad som sägs där.
07.31
Om reaktorn som ska läggas ner står för 10% av produktionen, finns det kapacitet att ersätta den med annat? Annars lär priset på el stiga. Är detta med i Vattenfalls lönsamhetskalkyl?
@Sixten - Bra fråga, den får vi ta med oss och ställa till Vattenkraft.
07.33
Mycket dåligt ! Konvertera reaktorerna , kör slut pågå det avfall som finns. Bygg sedan om till vätgas drift och fortsätt producera el.
@AndersFrisell - Hej Anders! Det här var något nytt för mig. Hur skulle man kunna ställa om en kärnkraftreaktor till vätgasdrift?
07.33
Bra
07.38
Vansinne!! Mer kärnkraft behövs och om elbilarna ökar var ska strömmen komma ifrån? Importerad kolkraft? Elransonering kan bli en effekt. Privata vindkraftverk?
Använd sunt förnuft och minska din egen elförbrukning för att prova på en ev ransonering! Klarar folk av detta i ett superkonsumerande samhälle.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Visa

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 & 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Från och med årsskiftet 2019/2020 tas reaktor Ringhals 2 (R2) ur drift, och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift till 2041 respektive 2043.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 berodde till stor del på att elpriserna föll. Vattenfall ville begränsa investeringarna för de båda anläggningarna, det skulle alltså bli för dyrare att rusta upp än vad de skulle tjäna på att sälja el.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett förslag från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med tillsammans nio reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med två reaktorer. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet