Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Björnkvist är en av nyckelpersonerna som under 30 års tid drivit och utvecklat Ringhals reaktor 2 – nu förbereder han för nedläggningen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Ringhals kärnkraftverk avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ett halvår kvar till den första reaktorn stängs på Ringhals kärnkraftverk. Lars Björnkvist är en av nyckelpersonerna som under 30 års tid drivit och utvecklat Ringhals reaktor 2 – nu förbereder han för nedläggningen.

Processen att avveckla en kärnreaktor är lång. Först ska bränslet kallna och sedan ska det transporteras bort innan rivning kan påbörjas.

– Det är inte säkert att det slutar med en gräsplätt här, säger Lars Björnkvist, projektledare på Ringhals.

Starta klippet för att få veta mer om hur nedläggningen ska gå till.

SVT rapporterade · Avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk

Laddar in inlägg...

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 & 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Från och med årsskiftet 2019/2020 tas reaktor Ringhals 2 (R2) ur drift, och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift till 2041 respektive 2043.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 berodde till stor del på att elpriserna föll. Vattenfall ville begränsa investeringarna för de båda anläggningarna, det skulle alltså bli för dyrare att rusta upp än vad de skulle tjäna på att sälja el.

Näringsutskottet ska den 28 maj ta ställning till ett förslag från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med tillsammans nio reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med två reaktorer. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet